El clergue ultraconservador Ebrahim Raisi ha estat el clar guanyador de les eleccions presidencials iranianes que es van celebrar divendres amb més de 17,9 milions de vots, més del 61% dels vots emesos, segons els resultats definitius que va publicar el ministre de l'Interior iranià, Abdolreza Rahmani Fazli. La participació va ser excepcionalment baixa, del 48,8%, la pitjor dada de totes les presidencials celebrades a l’Iran des del triomf de la Revolució Islàmica el 1979.

Raisi va aconseguir més de 17,9 milions dels 28,9 milions de vots emesos, molt per davant del seu rival més proper, Mohsen Rezaei, que va aconseguir 3,4 milions de vots, informa la televisió pública iraniana Press TV.

Més enrere queda Abdolnaser Hemati, amb 2,4 milions, i Amirhosein Qazizade Hashemi, que hauria rebut gairebé un milió de paperetes, segons les xifres oficials.

El president sortint, Hassan Rouhani, i el president del Parlament iranià, Mohammad Bagher Ghalibaf, van visitar la seu de campanya de Raisi per felicitar el candidat per la seva victòria.

Raisi es va presentar com «un servidor de la República Islàmica íntegrament». També va afirmar que «una vegada més, el món va ser testimoni d’una gran epopeia d’una nació que es va aixecar i va obrir una nova pàgina en la història contemporània amb fe, coneixement i solidaritat»

Els documents necessaris per reactivar l’acord nuclear amb els EUA estan preparats

L’Iran va anunciar ahir que tots els documents necessaris per reactivar el pacte nuclear amb els Estats Units estan llestos, per la qual cosa, tot i que «encara queden qüestions principals» pendents, esperen que en la pròxima ronda de negociacions es pugui aconseguir un acord definitiu.

Així ho va assegurar el principal negociador de l’Iran i viceministre de Relacions Exteriors, Abbas Araghchi, a la televisió estatal iraniana, on va assenyalar que «les negociacions indirectes són difícils» i han de «treballar amb molta cura per evitar malentesos».

Així mateix, va informar que les respectives delegacions tenien previst tornar als seus països ahir per consultar els punts abordats durant aquesta última ronda de converses, segons Bloomberg.