La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha traslladat als líders parlamentaris catalans un paquet de 40 propostes que li han fet arribar desenes de representants de la societat civil amb els quals s’ha anat reunint des que va assumir el càrrec al març d’aquest any. Borràs va concloure ahir la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, rebent Dolors Sabater (CUP) i David Cid (En Comú Podem), després d’haver-se reunit des de dimarts amb Salvador Illa (PSC), Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet (JxCat), Carlos Carrizosa (Cs), Ignacio Garriga (Vox) i Alejandro Fernández (PPC).

En la seva ronda d’entrevistes d’aquesta setmana, Borràs ha traslladat als líders parlamentaris catalans un document de 12 pàgines en el qual es recullen les propostes que ha anat recaptant en el seu primer trimestre com a presidenta del Parlament, en les audiències que ha tingut amb ciutadans i entitats de la societat civil.

Des del març, Borràs ha celebrat un total de 83 audiències amb representants d’entitats, patronals, sindicats, associacions professionals, culturals, socials, sanitàries, educatives i institucionals de diferents sectors.

El document que Borràs ha lliurat als grups conté 40 propostes, agrupades en peticions de participació en comissions parlamentàries, creació de noves comissions, iniciatives legislatives i altres qüestions simbòliques i institucionals.

Entre les iniciatives legislatives figuren idees com adaptar la legislació per disposar «d’eines de combat contra futures pandèmies», desenvolupar la llei de la ciència, promoure la llei de mecenatge, modificar la llei de contractació pública del 2017 o impulsar una llei basada en l’economia social. També se suggereix «alliberar d’IVA el Banc dels Aliments», promoure una llei de l’associacionisme i tercer sector, actualitzar el cos jurídic de protecció del sector cultural i impulsar propostes legislatives sobre el dret a la informació. Les entitats van traslladar també celebrar el Dia de la Vulnerabilitat l’1 d’octubre al Parlament, convertir el 29 de novembre en el Dia de l’Empresari, celebrar un ple monogràfic sobre la vulnerabilitat social, un altre sobre l’Aran, o crear un espai de comunicació sobre salut entre parlamentaris. També plantegen «organitzar parlaments oberts fora del Parlament», donar lectura als noms de les víctimes d’accidents de trànsit en iniciar-se els plens, impulsar una declaració d’emergència lingüística i convocar una «assemblea ciutadana pel clima». Es demana també integrar en comissions parlamentàries associacions i entitats destacades.