Va néixer com a Ana María, després va ser Anne i ara aspira a convertir-se en la primera dona presidenta de França. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, liderarà la candidatura del Partit Socialista (PS) a les eleccions franceses d’abril de 2022. Ho va anunciar ahir a Rouen. Les seves principals banderes ideològiques són el republicanisme i l’ecologisme.

Hidalgo, de 62 anys, va heretar la seva defensa dels valors republicans del seu pare Antonio, que va emigrar a França per fugir de la fam del franquisme. Nascuda a San Fernando (Cadis) el 1959, la seva família va creuar els Pirineus a principis dels seixanta.

El seu avi matern ja s’havia exiliat a França al final de la Guerra Civil i en tornar a Espanya havia estat empresonat i condemnat a mort per la seva militància republicana, encara que la pena no es va executar. Aquestes arrels espanyoles han marcat la seva biografia personal i política.

Davant l’estigma d’encarnar la «baronessa de París», una ciutat en què les classes mitjanes i superiors resulten predominants i els obrers gairebé han desaparegut, Hidalgo reivindica els seus orígens modestos. «Quan el meu pare o el meu oncle, que eren paletes, m’ensenyaven les cases que havien construït, es mostraven orgullosos d’això», recorda l’alcaldessa, que vol fer d’una millor valorització dels salaris i del treball un dels puntals del seu projecte nacional.