El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat el recurs que va presentar el Departament d’Educació i ha confirmat la sentència que estableix una quota del 25% de castellà als centres educatius, segons va explicar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray. «Això és un atac als fonaments de l’escola catalana perpetrat per un tribunal allunyat de la realitat sociolingüística dels centres», va denunciat el conseller, que va indicar que «els centres han de seguir treballant com fins ara i no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics». Cambray va explicar que ha parlat amb la ministra d’Educació, que li ha transmès que el que cal és complir la Llei Celaá i garantir l’aprenentatge dels dos idiomes, però sense entrar en percentatges.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va denunciar la «ingerència dels tribunals» en la sentència del TS contra la immersió lingüística i ho va qualificar «d’atac molt greu» i de «manca de respecte» als docents. «El català a l’escola no es toca. El model d’immersió que tenim és una garantia de cohesió social i igualtat oportunitats al país», va assegurar en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació. En aquest sentit, Aragonès va garantir que el Govern no delegarà les responsabilitats en els mestres i docents sinó que les assumirà. El president va assegurar que treballaran «totes les vies possibles» per superar la situació i veu «fonamental» incrementar l’ús del català a les escoles.

Aragonès es va reunir ahir al vespre amb entitats civils de defensa del català i de l’escola, una reunió a la qual també van assistir el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.

També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va qualificar d’«atac a la llengua catalana» la sentència del TS. «L’Estat espanyol no vol la immersió, sinó la submissió lingüística», va dir Borràs, qui va considerar que la sentència «vulnera un consens de país». Coincidint amb l’acord entre ERC i el Govern espanyol per votar «sí» als PGE a canvi d’una quota de català a la llei de l’audiovisual, la presidenta del Parlament va avisar els republicans: «Al mateix temps que arriba la sentència del 25% classes en castellà, arriba també aquest suposat 6%. La llengua pateix una discriminació negativa de l’Estat».

Òmnium demana que per defensar el model d’immersió no es descarti desobeir

Òmnium Cultural ha demanat no descartar la desobediència per defensar la immersió lingüística, després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat el recurs del Govern i hagi donat per bona, així, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius a fer un 25% de les classes en castellà. L’entitat lamenta una «nova intromissió injustificable» dels tribunals, que considera un «atac intolerable» a un «model d’èxit» com és l’escola en català. Òmnium ha instat Educació a «fer tot el possible i esgotar totes les vies» per protegir el professorat i les escoles «davant d’aquest nou atac a la llengua».

L’entitat insta, «sempre que s’hagin esgotat tots els mecanismes», a «ignorar» la sentència, «un nou insult a la pluralitat cultural i lingüística». Òmnium demana «valentia» a les institucions perquè facin «tot allò que sigui necessari per protegir la llengua a l’escola i el gran consens que representa». Jordi Cuixart, president d’Òmnium, s’ha conjurat a «defensar aquest gran èxit de país» i demana que es blindi el model d’escola.