El Sinn Féin ha guanyat les eleccions que s’han celebrat aquest cap de setmana a Irlanda del Nord per primera vegada a la història.

Els republicans partidaris de la reunificació amb la República d’Irlanda es van imposar als comicis de la regió amb almenys 26 diputats i un estret marge per davant dels unionistes britànics del Partit Unionista Democràtic (DUP), que han aconseguit com a mínim 24 escons.

Ahir al vespre es van adjudicar 87 dels 90 diputats, per la qual cosa el DUP ja no té possibilitats de superar el Sinn Féin.

Aquestes eleccions van ser les primeres a Irlanda del Nord des de l’entrada en vigor del Brexit, que els nord-irlandesos van rebutjar amb el 55,8% dels vots i que ha provocat que la frontera física entre el Regne Unit i Irlanda sigui un cas excepcional.

La victòria del Sinn Féin, antic braç polític del desaparegut Exèrcit Republicà Irlandès –la banda terrorista coneguda per les seves sigles en anglès: IRA–, acosta la possibilitat d’un hipotètic referèndum sobre la reunificació de l’illa sota la República d’Irlanda.