La Unió Europea va obrir ahir les negociacions amb Macedònia del Nord i Albània per a la seva adhesió al bloc, va anunciar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. «És un moment històric», va subratllar Von der Leyen en una conferència de premsa a Brussel·les amb els dirigents dels dos països dels Balcans. «És el que els seus ciutadans han esperat tant de temps i (...) és el que mereixen», ha agregat.

Macedònia del Nord és candidata des de 2005 i Albània des de 2014. Des de llavors porten estancats en l’avantsala de la UE, però són conscients que el procés serà llarg i difícil. El primer ministre albanès, Edi Rama, parafrasejant Winston Churchill, va dir: «Això no és el principi de la fi, sinó la fi del principi».

Amb l’inici d’aquestes negociacions, Macedònia i Albània s’han unit a altres dos països dels Balcans Occidentals, Sèrbia i Montenegro, que també es troben en el procés d’adhesió a la UE.

Els 27 estats membres de la UE van acordar dilluns l’obertura de les negociacions, un dia després que Macedònia del Nord i Bulgària signessin un protocol que elimina els últims obstacles. Skopje, capital de Macedònia, ja havia posat fi a una disputa amb Grècia el 2018 en acceptar canviar el seu nom, obrint així la porta a l’ingrés a l’OTAN. No obstant això, la porta de la UE va seguir tancada, a causa del veto de Bulgària, amb el rerefons d’antigues picabaralles històriques i culturals. La postura búlgara també va impedir l’inici de les negociacions amb Albània, la sol·licitud de les quals està vinculada a la de Skopje per la UE.

El líder albanès, Edi Rama, ha lloat el «treball liderat per França i el president Emmanuel Macron» durant el semestre de presidència del Consell de la UE per formular un compromís acceptable per a Skopje i Sofia. Aquest és un «nou començament» per a la regió dels Balcans Occidentals i «significarà prosperitat i progrés», va dir el Primer Ministre macedoni, Dimitar Kovacevski, en un llarg discurs en macedoni i després en anglès.

«Estem encantats d’haver ajudat i contribuït a això», va comentar la Secretària d’Estat francesa per a Europa, Laurence Boone. «Amb la guerra (a Ucraïna) és molt important que aconseguim continuar reunint la nostra família europea», va afegir. La seva homòloga alemanya, Anna Lührmann, va declarar, per la seva banda, que «els pròxims passos començaran quan s’aprovin els canvis constitucionals» a Macedònia del Nord.