El primer debat entre els candidats presidencials del 2 d’octubre va encendre les pantalles del Brasil. Els xocs entre Luiz Inácio Lula da Silva, fins ara favorit a les enquestes, i Jair Bolsonaro, que aspira a la reelecció però es troba almenys 15 punts darrere de l’expresident van ser d’alt voltatge, com s’esperava.

A la trobada de Bolsonaro i Lula als estudis de la televisió Bandeirantes van saltar espurnes des del començament. Bolsonaro li va dir «expresidiari». El líder del Partit dels Treballadors (PT) no va deixar de recordar que el judici a què va ser sotmès i pel qual va estar 585 dies a la presó només va servir per treure’l dels comicis del 2018, que van permetre a la ultradreta arribar al Govern.

L’actual president no va deixar d’insistir que Lula havia encapçalat la gestió «més corrupta» de la història brasilera. Per la seva banda, Lula va dir que «el país que vaig deixar [al sortir de la presidència] és un país que el poble troba a faltar». Va assegurar que sota la seva presidència es van generar més llocs de treball, polítiques d’inclusió, inversió en educació i una menor desforestació a l’Amazònia. «El seu jardiner i la seva empleada de la llar van veure millorar el país». Segons es va saber, durant les pauses publicitàries, van tenir lloc incidents entre assessors de Lula i Bolsonaro.