Només un 2,8% dels estudiants van escollir el castellà com a llengua dels enunciats dels exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) i un 97,2% el català. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat que això suposa un petit increment pel que fa al català respecte al curs passat, quan van ser el 95% dels estudiants. Enguany, els alumnes havien d'emplenar un formulari anònim indicant si volien els exàmens en català o en castellà com a resultat d'un procés judicial. D'altra banda, Geis ha expressat la seva preocupació perquè l'avantprojecte de la llei orgànica del sistema universitari (LOSU) no reconeix la "diferenciació" del sistema català i ha demanat flexibilitat i finançament.

Geis s'ha mostrat molt satisfeta pel fet que gairebé la majoria dels estudiants hagin optat pel català en els enunciats de la selectivitat. Ha reconegut que aquest era un any "especialment complicat per les interferències" que hi ha hagut. "El català continua sent la llengua de la selectivitat", ha destacat. Davant d'aquestes xifres, la consellera ha demanat que es deixi d'intervenir sobre aquesta qüestió.

Reticències sobre la LOSU

D'altra banda, ha expressat les seves reticències davant del projecte de la LOSU, no només per no reconèixer les característiques pròpies del sistema universitari català, sinó per la manca d'acompanyament financer per poder aplicar mesures i polítiques que introdueix. Ha lamentat que aquestes polítiques són difícils de complir si no hi ha aquest acompanyament i per això ha demanat que es reconegui la diferenciació i que es doni "flexibilitat i autonomia".

Geis ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el conseller basc d'Educació, Jokin Bildarratz. Bildarratz ha coincidit en algunes de les crítiques a la LOSU i ha reivindicat que el País Basc va aprovar la seva pròpia llei d'universitats el 2004. D'altra banda, ha expressat la voluntat de col·laborar amb Catalunya en diversos projectes.