El Parlament ha condemnat aquest dijous la "brutal violència policial marroquina i espanyola" en l'operació de divendres passat a Melilla, i ha expressat el seu rebuig a la valoració que en va fer el president del Govern central, Pedro Sánchez, segons una declaració de la Junta de Portaveus amb el suport d'ERC, Junts, la CUP i els comuns.

La declaració, que ha llegit en el ple de la cambra catalana el secretari tercer de la Mesa, Carles Riera (CUP), considera necessària una investigació i demana "avançar en la identificació dels cadàvers i en la localització dels familiars, garantint una sepultura digna a través dels serveis consulars espanyols al Marroc".

Demana garantir la seguretat i la protecció dels drets humans de les persones que van aconseguir saltar la tanca de Melilla i de les que no ho van fer i continuen al Marroc, a més d'assegurar l'adequada atenció sanitària dels hospitalitzats i que les persones que expressin la voluntat de demanar protecció internacional puguin accedir a les gestions.

Sosté que l'incident és fruit de la legislació en política migratòria i l'externalització de les fronteres de la UE, segons el text, que aposta per derogar la llei d'estrangeria i que "el Govern de l'Estat estableixi mecanismes de rendició de comptes per atribuir responsabilitats de les violacions, morts i desaparicions ocorregudes a les vies d'accés".

Considera que les institucions europees han de garantir el dret a migrar respectant drets --com assegura que s'està fent en el cas dels qui es desplacen per la guerra a Ucraïna--, i demanen "acabar amb l'externalització del control de fronteres i retirar el suport públic a les accions que estan provocant morts".

"Deure de socors"

La declaració assegura que "la policia espanyola i marroquina van ometre manifestament el seu deure de socors i atenció a les demandes d'asil i van atacar les persones que van provar de saltar la tanca fins provocar la mort de fins ara 37 persones negroafricanes que van morir al costat marroquí".

El text subratlla que "s'ha pogut constatar el llançament a curta distància de pots de fum per part dels antiavalots de la Guàrdia Civil", i assegura que la mort de 15 persones a la platja d'El Tarajal de Ceuta el 2014 demostra que el que ha passat a Melilla no es pot considerar un fet aïllat.

Assegura que la situació és conseqüència del canvi de posició de Sánchez respecte al Sàhara, i recalca que "la política migratòria de la UE és una altra expressió de la dinàmica de racisme institucional que, a causa del substrat antinegre i colonial d'Europa, vulnera els drets més bàsics i fonamentals i anteposa criteris econòmics a la integritat de les persones".