Els catalans posen una nota d'un 6,9 al seu nivell de satisfacció amb la vida

Sanitat, seguretat i sostenibilitat, els àmbits que contribueixen més a la felicitat, segons una enquesta del Govern

Una persona somriu

Una persona somriu / Freepik

ACN

Els catalans tenen un nivell de satisfacció amb la vida de 6,9 sobre 10, segons l'indicador de benestar subjectiu, una nova eina que ha presentat el Govern aquest dimarts i que ha d'aportar dades per a millorar les polítiques públiques. L'informe es basa en enquestes a unes 4.000 persones, i set de cada deu d'elles es mostren satisfetes en un grau superior a 7 sobre 10. Segons l'indicador, els catalans se senten de mitjana mig punt més feliços que l'any passat (6,4), i creuen que l'any vinent encara ho seran més (7,1). La sanitat, la seguretat ciutadana i la sostenibilitat són les polítiques públiques que contribueixen més a la satisfacció, mentre que la salut i la família són els aspectes de la vida personal amb més impacte.

Els principals factors que s'han relacionat amb la satisfacció amb la vida de manera espontània són la salut (38% dels enquestats), la família (38%), la situació econòmica (34%) o l'àmbit laboral (33%). La vida personal (28%) i el benestar emocional (20%) són altres temes que els participants de l'informe creuen que tenen el seu impacte en el seu benestar. El context polític i global (5%), l’habitatge (5%) i la salut mental (3%) són els que menys s'han mencionat.

Així, els enquestats creuen que el sistema sanitari català afecta en la seva satisfacció amb la vida en un grau de 8 sobre 10. Es tracta de l'aspecte col·lectiu a què donen més importància, seguit de la seguretat ciutadana (7,4), el medi ambient i la sostenibilitat (7,2), la situació política a Catalunya (6,8), la situació de les dones (6,7) i el sistema educatiu (6,7).

Sobre la situació actual en què es troben els àmbits que deriven en polítiques públiques, els participants a l'estudi els suspenen tots, posant la situació del català en primer lloc (4,6), per davant de la situació de les dones (4,5), la ciberseguretat (4,4) i el sistema educatiu (4,3). A la cua, es troben la situació política a Catalunya (3,2), l'accés a un habitatge digne (3,2) i la situació política internacional (3,3).

La salut i la vida familiar, els àmbits de la vida personal més importants

D'altra banda, l'enquesta també recull que l'estat de salut és l'aspecte de la vida personal que afecta més al nivell de satisfacció general, en un nivell de 8,8 sobre 10. La vida familiar (8,6), el temps que disposen per a la família (8,4), l'habitatge (8,3) i l'educació (8,3) també són àmbits especialment importants.

Pel que fa a quin grau de satisfacció tenen personalment sobre aquests aspectes, l'educació (7,5), la vida familiar (7,4), l'ambient de treball (7,1) i l'habitatge (7,1) encapçalen un rànquing que tanca el temps dedicat a l'esport o activitats físiques (5,5), la situació econòmica (5,9) i les condicions econòmiques de la feina (6,0).

Com més ingressos, més felicitat

Així, els participants coincideixen a destacar àmpliament l'economia com l'aspecte que podria incrementar el nivell de satisfacció amb la vida. De fet, la vulnerabilitat econòmica té especial influència en la satisfacció amb la vida, que es redueix a mesura que disminueix el volum d’ingressos mensuals en 1,5 punts. Mentre que la gent que viu a llars que superen els 5.000 euros mensuals d'ingressos se situen en el 7,5 de felicitat, els qui no arriben a 1.000 euros es queden en el 6. A més, els qui tenen problemes per arribar a final de mes o per comprar productes per a una alimentació equilibrada no arriben al 5, mentre que els qui mai tenen aquesta vulnerabilitat passen del 7.

L'habitatge és un altre àmbit clau, ja que les persones amb risc de perdre el seu habitatge o amb perill de patir un tall de subministraments energètics estan al voltant dels 4 punts, mentre que els qui no tenen cap problema d'aquest àmbit superen el 7. De la mateixa manera, els qui viuen en un pis propi pagat són els més satisfets, amb un 7,2, mentre que els que viuen de lloguer (6,6) o lloguer compartit (6,4) ho estan menys.

Jubilats i parelles amb fills menors, els més feliços

En conjunt, el grau de felicitat dels dos gèneres és pràcticament idèntic, mentre que per edats, els joves de 18 a 29 anys són els que es mostren menys optimistes (6,5), però la satisfacció creix a mesura que passen els anys; tant és així que els més grans de 65 anys lideren el rànquing (7,2). La gent amb un nivell d'estudis alt també té major benestar que la resta.

Per col·lectius, les persones jubilades o pensionistes (7,2) són els qui tenen un nivell de felicitat més alt, seguits dels qui tenen una feina remunerada (6,9). Les persones aturades són els qui tenen un valor més baix (5,8). A més, els treballadors públics (7,2) superen lleugerament als assalariats al sector privat (6,8) i als autònoms (7,1).

Quant a composicions familiars, les parelles amb almenys un dels dos membres de més de 65 anys i les parelles amb fills menors d'edat són els qui estan més a gust amb la seva vida, i els qui viuen en una llar monoparental amb un menor al càrrec són els qui ho estan menys (6,1).

La cultura i l'esport incrementen la satisfacció amb la vida

L'indicador de benestar subjectiu, que preveu més onades d'enquestes durant l'any per arribar a 10.000 persones, també mostra que la cultura i el lleure també tenen un impacte. Per exemple, les persones que van al cinema, a concerts o a altres activitats culturals i artístiques com a mínim un cop al mes situen el seu grau de satisfacció en més d'un 7, mentre que els qui mai hi participen es queden en, aproximadament, el 6,5. En la mateixa línia, fer esport o llegir cada dia també eleva la felicitat fins al 7,3, i no fer-ho mai la deixa en el 6,4.