La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) s’ha mostrat aquest dilluns partidària que les persones positives per covid-19 s’aïllin tot i que no tinguin símptomes o siguin lleus, i han recordat que la mascareta continua sent aconsellable en interiors freqüentats.

Amb tots els indicadors de la pandèmia a l’alça, tant de casos com d’hospitalitzacions i ingressos a les UCI, sense oblidar les 40 morts diàries per covid, la SEE ha emès un comunicat en el qual fa una crida a la responsabilitat de tots els ciutadans i a les autoritats sanitàries per protegir especialment els més vulnerables.

«La pandèmia encara no s’ha acabat i la responsabilitat individual és l’eina fonamental per evitar contagis i per tal que gaudim d’un estiu tranquil», assenyalen els epidemiòlegs.

No s’ha de baixar la guàrdia

Així, aquests experts insisteixen que no s’ha de baixar la guàrdia i que cal continuar respectant les mesures de prevenció no farmacològiques; en aquest sentit, la SEE aconsella als ciutadans disfrutar de l’aire lliure i dels grans espais i que utilitzin la mascareta en espais interiors freqüentats, sobretot les persones vulnerables.

«La població general juga un paper clau en la protecció de les persones de risc, per la qual cosa insten a utilitzar la mascareta quan es produeixin trobades amb individus que per les seves condicions puguin ser considerades vulnerables», remarca.

De la mateixa manera, els epidemiòlegs sol·liciten que es concedeixi el teletreball als treballadors que resultin positius i, si no és possible, se’ls doni la baixa laboral.

Extremar la precaució

En general, són favorables al fet que els contagiats s’aïllin, fins i tot sense símptomes, i que extremin les mesures de precaució amb les persones convivents, com no compartir espais i utilitzar mascareta sempre que es coincideixi amb altres persones o avisar als seus contactes estrets perquè extremin les precaucions i estiguin atents al desenvolupament de possibles símptomes.

Finalment, animen els que encara no s’han vacunat per primera vegada a fer-ho i a rebre la tercera dosi aquells que només n’hagin rebut dues, ja que, segons l’últim informe publicat pel Ministeri de Sanitat, poc més de la meitat de la població té la dosi de reforç.

Espanya ja està a la vuitena onada de la covid, segons els metges

El portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, Lorenzo Armenteros, ha alertat aquest dilluns que s’està entrant «en la vuitena onada» de la covid-19 després d’haver-ne passat «una setena gairebé fantasma».

«Tot i que no tenim dades de la majoria dels positius per coronavirus perquè només en coneixem la incidència en majors de 60 anys, que són els casos que veiem a les consultes, pels nous casos en gent jove i pels que es poden sumar pels tests que realitzen els pacients, estaríem en una vuitena onada», ha argumentat Armenteros.