Les delegacions ucraïnesa i russa han culminat aquest dilluns la que és ja la tercera ronda de contactes per intentar aconseguir un acord que rebaixi el conflicte, i en la qual s'han aconseguit "petits avanços" logístics sobre els corredors humanitaris. "La tercera ronda de converses ha acabat. Hi ha petits avanços positius en la millora de la logística dels corredors humanitaris", ha assenyalat en el seu perfil de Twitter el cap de l'Oficia de Presidència d'Ucraïna, Mijailo Podoliak.

El negociador enviat per Kíev ha apuntat que "es faran canvis" respecte als corredors humanitaris, no obstant això, a causa que "no hi ha resultat que millori significativament la situació", ambdues parts "continuaran les consultes". Així mateix, Podoliak ha indicat que en la reunió amb la delegació russa també s'han tractat aspectes relacionats amb l'"alto el foc" i les "garanties de seguretat".

Per la seva banda, el negociador enviat per Rússia, Vladimir Medinski, ha traslladat la seva disconformitat amb els resultats de la negociació, doncs considera que les expectatives russes "no s'han fet realitat". Segons ha traslladat Medinski, Rússia ha acudit a la reunió amb "un gran conjunt de documents escrits", i que esperaven que en aquesta nova trobada fos possible signar "almenys un protocol dels punts que en principi s'havien acordat".

No obstant això, ha lamentat que "la part ucraïnesa s'ha emportat aquests documents per estudiar-los", per la qual cosa no s'ha pogut signar alguna cosa en l'acte. "Van dir que tornaríem a tractar aquest tema, probablement en la propera reunió", ha indicat.

"Esperem que la pròxima vegada puguem fer passos més significatius. Les negociacions continuaran", ha assenyalat Medinski, qui a més espera que els corredors humanitaris puguin instal·lar-se definitivament aquest dimarts, segons recull l'agència russa TASS.

"Avui hem discutit durant molt temps el problema dels corredors humanitaris que vam acordar en l'última reunió, que no va funcionar en absolut a causa que les Forces Armades ucraïneses en el terreny no van complir amb les ordres del seu comando i Administració". La trobada, que ha tingut lloc a Bielorússia, s'ha celebrat a porta tancada i ha durat més de tres hores, a causa del que, segons apunta Interfax, fins i tot s'ha acordat una pausa.

De la segona ronda va sorgir el suposat compromís comú d'obrir corredors humanitaris per permetre l'evacuació de civils i l'arribada d'ajuda a zones en risc, però en els últims dies han fracassat diverses iniciatives d'aquest tipus i les dues parts s'han acusat mútuament d'incomplir els pactes.

Zelenski demana boicotejar Rússia

Volodímir Zelenski ha reclamat a la comunitat internacional aquest dilluns que boicotegi tant les exportacions de Rússia com les importacions del país liderat per Vladímir Putin. En un missatge de vídeo difós a través de les xarxes socials, el president d'Ucraïna ha afirmat que si Rússia no vol "complir amb normes civilitzades" tampoc hauria de rebre "béns i serveis de la civilització". "Que els alimenti la guerra", ha indicat el líder ucraïnès.

Alhora, Zelenski s'ha adreçat als països occidentals per demanar-los que enviïn avions de combat i sistemes de defensa aèria per al seu exèrcit si persisteixen en la postura de no assegurar ells mateixos l'espai aeri ucraïnès.

D'altra banda, en un nou discurs televisat, Zelenski, ha lamentat el "silenci" dels països occidentals davant de les "atrocitats" de l'exèrcit rus, que durant el cap de setmana ha continuat amb bombardejos contra objectius civils en diverses ciutats del país. En un discurs distribuït diumenge a la nit i traduït per l'agència Ukrinform, Zelenski ha assegurat que Rússia actua "amb impunitat" perquè "no hi ha reacció" de la resta del món i les sancions imposades fins ara "són insuficients". El líder ucraïnès ha reiterat la crida per imposar una zona d'exclusió aèria –opció que l'OTAN per ara descarta- i ha dit que, si no es fa això, almenys cal que es doni aviació a l'exèrcit ucraïnès per "protegir-se".

"Si no ens doneu avions per protegir-nos, només podem arribar a una conclusió: ens volem morts lentament", ha etzibat Zelenski, en un emotiu discurs on també ha apel·lat al "deure moral" de la comunitat internacional d'ajudar els ucraïnesos.

"No perdonarem els trets contra gent desarmada. La destrucció de les nostres infraestructures. Els centenars i centenars de víctimes. Els milers de patiments. I Déu no ho perdonarà. Ni avui, ni demà, ni mai", ha afirmat el president ucraïnès.

Zelenski ha indicat que Ucraïna "perseguirà" els responsables dels atacs contra la seva població. "No hi haurà cap lloc tranquil, en aquesta terra, per a vosaltres. Excepte la tomba", ha sentenciat.

Mykhailo Podoliyak, un dels assessors del president ucraïnès també ha fet una dura crítica aquest dilluns contra la passivitat d'occident davant els bombardejos a les ciutats d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus. A les xarxes socials, Podoliyak ha acusat directament als "amics" que senten "plaer" mirant fotografies de les ciutats ucraïneses destruïdes mentre seuen en cafeteries de París, Berlín, Nova York o Budapest. L'assessor del president ucraïnès afegeix en el mateix missatge, que malgrat les ciutats del país estan morint, "segueixen lluitant". Podoliyak il·lustra aquesta crítica amb la imatge d'un carrer d'alguna ciutat del país completament arrasat pels bombardejos i on i apareix un gos negre al mig.

La qüestió d'Ucraïna a la UE, a debat

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit aquest dilluns al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que els líders dels 27 abordaran la petició d'Ucraïna per entrar a la Unió Europea "en els pròxims dies". En una conversa en què Zelenski ha tornat a plantejar la qüestió, el president del Consell Europeu s'ha compromès a portar la petició d'adhesió a debat entre els caps d'estat i de govern a la cimera que els reunirà aquest dijous i divendres a Versalles. Durant la conversa, Michel ha dit al president ucraïnès que la Unió Europea està "fermament al costat d'Ucraïna" per "alleugerir el patiment humà" causat per l'agressió russa.