Rússia ataca amb míssils el poble de Tuzla, a Odessa

Vehicles a la sortida d'Odessa

Vehicles a la sortida d'Odessa / DPA vía Europa Press

EP

Rússia ha llançat la nit d'aquest diumenge un atac amb míssils al poble de Tuzla a Odessa una ciutat costanera amb sortida a la Mar Negra que funciona com a font de recursos clau per a Ucraïna.

"Hi ha informació que l'enemic va llançar un atac amb míssils des de la mar en l'àrea de l'assentament de Tuzla. S'està especificant informació sobre altres assentaments pròxims", ha informat a través d'un vídeo en el seu compte de Facebook el portaveu de la Caserna General d'Operacions de l'Administració Militar Regional d'Odessa, Sergey Bratchuk, tal com recull l'agència de notícies ucraïnesa Unian.

Rússia ha atacat instal·lacions d'infraestructura crítica i de moment no hi ha informació sobre víctimes.El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, va alertar ahir que l'Exèrcit de Rússia "es preparava per a bombardejar Odessa" i va advertir que "seria un crim de guerra" i "un crim històric".

Atac al port d'Olbia, a l'oest de Crimea

El Ministeri d'Infraestructura d'Ucraïna ha confirmat aquest dilluns que les tropes russes han dut a terme un atac contra el port d'Olbia, a l'oest de la península de Crimea, al sud del país. En un comunicat difós a través de Facebook, les autoritats han indicat que les zones afectades pertanyen a una companyia de Qatar i que, de moment, no s'han registrat víctimes, segons ha recollit l'agència de notícies Ukrinform.

Ucraïna rebutja l'ultimàtum de Rússia per lliurar Mariúpol

El Govern d'Ucraïna i les autoritats locals de Mariúpol han rebutjat aquest dilluns lliurar les armes de l'Exèrcit i abandonar la ciutat assetjada, tal com exigeix l'ultimàtum que Rússia ha llançat aquest diumenge a les autoritats de la ciutat.

La viceprimera ministra d'Ucraïna i ministra per a la Reintegració dels Territoris Ocupats Temporalment, Irina Veresxuk, ha mostrat el seu rebuig a la proposta russa de lliurar la ciutat de Mariúpol, després de rebre per part de Rússia una carta de vuit pàgines on es condiciona l'evacuació de civils al fet que l'Exèrcit ucraïnès abandoni la ciutat, segons ha explicat en una entrevista a 'Ukrayinska Pravda'.

"Són 8 pàgines amb un retorn a la història i un altre deliri. Van enviar la mateixa carta a l'ONU, al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i esperaven que les organitzacions internacionals reaccionessin i comencessin a pressionar a Ucraïna. Això no succeirà, ja que el CICR i l'ONU entenen que és una manipulació de Rússia i que està prenent persones com a ostatges", ha assegurat Veresxuk.

Per la seva banda, Ucraïna ha exigit a l'Exèrcit rus que "obri immediatament" un corredor per evacuar a civils i poder portar-los a la regió de Zaporíjia, que està sota control ucraïnès, sense condicionar-ho a l'entrega d'armes de les tropes que defensen la ciutat.

"No podem parlar sobre l'entrega d'armes. Ja hem informat a la part russa sobre este tema", ha detallat la viceprimera ministra, que ha explicat que ha escrit a les tropes russes demanant "simplement" obrir el corredor "en lloc de passar temps escrivint una carta de vuit pàgines".

Així mateix, Veresxuk ha acusat les tropes russes de segrestar i enviar a orfenats russos a 350 nens sense possibilitat que les autoritats ucraïneses mantinguin la custòdia dels mateixos, quelcom que la viceprimera ministra ha qualificat de "terrorisme".

Per la seva banda, assistent de l'alcalde de Mariúpol, Petro Andryushchenko, també ha mostrat el seu rebuig a la proposta russa d'oferir la ciutat. "Es diu que els russos estan proposant que l'Ajuntament de Mariúpol es traslladi a Rússia. Va donar temps fins al matí per articular una resposta. I per què esperar tant si la resposta està tan clara", ha expressat en una publicació de Facebook.

El Ministeri de Defensa rus va emetre a última hora del diumenge un ultimàtum a les autoritats ucraïneses perquè lliuressin la ciutat de Mariúpol i exigien una resposta abans de les 5.00 hores a Moscou (tres de la matinada a Espanya).

Ucraïna ha acusat les forces militars de Rússia de bombardejar aquesta matinada una escola d'art de la ciutat portuària de Mariúpol, on es refugiaven unes 400 persones, la majoria dones i nens. En un missatge al seu canal de Telegram, l'Ajuntament de Mariúpol ha indicat que l'edifici ha quedat totalment destrossat i que hi hauria gent sota la runa. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha condemnat el setge a la ciutat, afirmant que "el terror es recordarà durant segles", i que faran a Rússia responsable de "crims de guerra" contra una ciutat pacífica.L'Ajuntament de Mariúpol també ha denunciat que hi ha residents de la cuitat que són forçats a marxar cap a Rússia. Segons la informació difosa al seu canal de Telegram, els confisquen el passaport i els donen papers sense cap reconeixement internacional. Tot i això, també hi ha altres corredors coordinats per forces ucraïneses que sí que aconsegueixen sortir de la ciutat cap a zones no-russes.

Almenys sis morts en el bombardeig d'un centre comercial de Kíiv

Almenys sis persones han mort en un bombardeig en un centre comercial de Kíiv entre la nit de diumenge i la matinada de dilluns, ha informat un periodista d'AFP, en moments en què les forces russes intenten envoltar la capital ucraïnesa. Les autoritats han trobat avui sis cossos sense vida fora del centre comercial Retroville, en el nord-oest de Kíev, ha afegit el comunicador.

Reunió dels ministres d'Exteriors de la UE per donar més suport militar a Kíiv

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea tractaran aquest dilluns l'evolució de la guerra a Ucraïna i com oferir més suport a Kíiv davant la invasió russa, amb un previsible acord polític per a enviar més armes a Ucraïna amb altres 500 milions d'euros. La reunió del Consell d'Afers exteriors serà la primera cita europea d'una setmana marcada per la presència del president dels Estats Units, Joe Biden, en la cimera europea del 24 de març i en la qual el bloc aspira a reafirmar la seva fermesa enfront de la invasió russa d'Ucraïna.