El president de Rússia, Vladímir Putin, ha pronunciat aquest dimecres un discurs sobre la campanya militar russa a Ucraïna, en el qual ha anunciat una mobilització parcial i ha reconegut, per tant, per primera vegada que el país està en "guerra" amb el país veí. El mandatari ha justificat de nou l'agressió i ha carregat, una vegada més, contra Occident i l'OTAN.

Aquests són les principals afirmacions resumides de Putin durant la seva al·locució de 14 minuts al poble rus:

Mobilització parcial

 • Les nostres tropes no només s'enfronten a les formacions neonazis d'Ucraïna, sinó a tota la maquinària militar d'Occident. Per això es considera necessari prendre una decisió que s'adequa totalment a les amenaces a les quals ens enfrontem: protegir la nostra pàtria, la seva sobirania i integritat territorial, garantir la seguretat del nostre poble i dels pobles en els territoris alliberats.
 • Considero necessari donar suport a la proposta del Ministeri de Defensa i de l'Estat Major d'efectuar mobilitzacions parcials en la Federació Russa.
 • Només estan subjectes al servei militar els ciutadans que es trobin en la reserva, i sobretot aquells que van servir en les Forces Armades, comptin amb unes certes especialitats militars i experiència rellevant. Els que són cridats al servei militar abans de ser enviats a les unitats hauran de sotmetre's a un entrenament militar addicional, tenint en compte l'experiència d'una operació militar especial.
 • Les activitats de mobilització començaran aquest 21 de setembre.
 • Els ciutadans russos cridats al servei militar per mobilització rebran l'estatus, els pagaments i totes les garanties socials del personal militar que presta servei sota contracte.
 • El decret sobre mobilització parcial també preveu mesures addicionals per complir amb l'ordre de defensa estatal. Els caps d'empreses de la indústria de defensa són directament responsables de resoldre les tasques d'augmentar la producció d'armes i equips militars i desplegar capacitats de producció addicionals.

Amenaça nuclear

 • A Washington, Londres i Brussel·les empenyen directament a Kíiv a traslladar les accions militars al nostre territori. Ja sense embuts diuen que Rússia ha de ser aixafada amb tots els mitjans en el camp de batalla, amb la posterior pèrdua de tota sobirania, política, econòmica i cultural, amb el complet saqueig dels nostres país.
 • També es va llançar el xantatge nuclear. Estem parlant no sols del bombardeig de la central nuclear de Zaporíjia, encoratjat per Occident, que amenaça amb una catàstrofe nuclear, sinó també de les declaracions d'alguns representants d'alt rang dels principals Estats de l'OTAN sobre la possibilitat i admissibilitat d'usar armes de destrucció massiva contra Rússia: armes nuclears.
 • A qui es permeten fer tals declaracions sobre Rússia, m'agradaria recordar-los que el nostre país també té diversos mitjans de destrucció, i alguns components més moderns que els dels països de l'OTAN. I si la integritat territorial del nostre país es veu amenaçada, sens dubte utilitzarem tots els mitjans al nostre abast per a protegir a Rússia i al nostre poble.
 • Aquells que intenten fer-nos xantatge amb armes nuclears han de saber que la situació pot capgirar-se.

Tots contra Rússia

 • Kíiv va respondre inicialment de forma "molt positiva" a les propostes russes, inclòs durant les negociacions a Istanbul, que se centraven principalment en la seguretat de Rússia i "els nostres interessos". Però aquesta solució pacífica "no li convenia a Occident", per la qual cosa, després d'aconseguir "uns certs compromisos", Kíev "va rebre una ordre directa de trencar tots els acords".
 • Ucraïna va començar a rebre encara més armes i a llançar "colles de mercenaris i nacionalistes" al camp de batalla, i l'OTAN va entrenar a militars ucraïnesos i estan sota el "comandament d'assessors occidentals".
 • El propòsit d'Occident és afeblir, dividir i finalment destruir Rússia. "Ja diuen directament que el 1991 van poder dividir la Unió Soviètica, i ara ha arribat el moment que Rússia mateixa es desintegri en moltes regions que s'odien a mort".
 • Occident portava planejant aquest pla des de fa molt temps, encoratjant "bandes terroristes" al Caucas, promovent la infraestructura "ofensiva" de l'OTAN prop de les fronteres russes, fent de la russofòbia total la seva arma contra Rússia i conreant "durant dècades l'odi" contra aquest país.
 • Després de rebutjar el "règim de Kíiv" una solució pacífica al problema del Donbass, i anunciar la seva intenció de tenir armes nuclears, va quedar absolutament clar que un atac a gran escala al Donbass era inevitable. Posteriorment, hi hauria un atac contra Crimea, península ucraïnesa que Rússia es va annexionar fa vuit anys.
 • La decisió d'una "operació militar preventiva" ha sigut absolutament necessària i l'única possible.
 • Els seus objectius principals, l'alliberament de tot el territori del Donbass, no han canviat.
 • La regió de Lugansk ja ha estat "gairebé completament alliberada dels neonazis" ucraïnesos. A Donetsk la lluita continua. També s'ha alliberat "parts importants" de les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia.

Suport als referèndums

 • Rússia sap que la gent que viu en els territoris alliberats, inicialment terres històriques de "Nova Rússia", tal com anomenen els separatistes a la unió de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, no volen viure "sota les regnes del règim neonazi".
 • Tots els refugiats de Zaporíjia, Kherson, Lugansk i Donetsk són fruit de les "atrocitats" de Kíiv. Més de 7,5 milions de persones d'aquestes regions es van veure "obligats" a fugir, segons Putin, que va sostenir que les tropes ucraïneses van atacar "hospitals, escoles i organitzen atemptats terroristes contra civils".
 • No tenim el dret moral de lliurar a persones pròximes a nosaltres als botxins perquè siguin "esbocinades". No podem deixar de respondre al seu desig sincer de determinar les seves pròpies vides.
 • Farem tot el possible per a garantir condicions segures per a la celebració del referèndum (a les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia). Donarem suport a la decisió sobre el seu futur.