L'aclaparador i superlatiu projecte emprès a l'Aràbia Saudita per a construir l'edifici més gran del món ja ha començat. Les fotografies i vídeos presos en el lloc demostren que les obres de The Line avancen a bon ritme. La idea, que inicialment semblava estrambòtica i cridada a quedar-se només en un bonic PowerPoint, ha saltat ja al món real. Es tracta d'una megaconstrucció situada en ple desert saudita que tindrà una capacitat per a 9 milions de persones, mig quilòmetre d'altura i 170 quilòmetres de longitud.

L'adjectiu faraònic es queda curt per a descriure les dimensions de l'edifici-ciutat The Line, que és més de les peces que integraran la ciutat Neom, el gran projecte que impulsa el règim saudita i que també inclourà una gran pista d'esquí, després que el país dels deserts hagi estat triat com a seu dels Jocs Asiàtics d'Hivern de 2029.

En realitat, aquesta edificació consistirà en una espècie de muralla gegantesca, folrada de mirall, que travessarà el desert al llarg de 170 quilòmetres fins a arribar a la vora del Mar Roig. La seva altura serà comparable a la de l'Empire State Building. L'amplària, en canvi, serà modesta: uns 200 metres.

Dins d'aquesta muralla, els residents viuran aïllats en un ambient climatitzat, amb grans àrees verdes, llacs i tota mena d'establiments i serveis. Habitant en el desert, no notaran en realitat cap dels seus rigors, perquè serà com si visquessin dins d'una base espacial.

Un formiguer d'excavadores i camions treballen sense parar en el desert de l'Aràbia Saudita per a rebaixar el terreny on es construirà The Line. En aquest vídeo es pot apreciar la situació dels treballs fa uns dies:

Els promotors del projecte destaquen el seu caràcter totalment ecològic, ja que tota aquesta estructura funcionarà amb energia 100% renovable i tot el transport per l'interior de la ciutat serà de zero emissions. Per a anar d'un extrem a l'altre d'aquest bloc de 170 quilòmetres, un tren d'alta velocitat cobrirà el trajecte en 20 minuts. Els serveis, botigues i altres centres als quals hagin d'acudir els residents a peu estaran sempre a uns cinc minuts caminant, afirma el projecte.

El príncep hereu Saudita, Mohammed bin Salman, que també és president del consell d'administració de l'empresa Neom, concep aquesta gegantesca urbs com una demostració del futur sostenible pel qual aposta el seu país. “Són necessàries noves i imaginatives solucions” per a fer front a les “crisis d'habitabilitat i mediambientals que afronten les ciutats del nostre planeta”, ha afirmat el príncep.

D'on sortirà l'aigua?

Un dels grans reptes que té plantejat la ciutat Neom, incloent-hi el seu complex d'esquí, serà d'on treure l'aigua que necessitaran els seus residents i infraestructures públiques.

La construcció d'enormes plantes potabilitzadores, que portaran aigua des del Mar Roig fins als residents, serà la solució. I, encara que el projecte contempla que aquestes dessaladores funcionaran mitjançant electricitat obtinguda amb fonts renovables, ja hi ha experts que dubten que la tecnologia estigui tan avançada com per a fer funcionar estacions tan grans com aquesta mitjançant energia solar. Si no és així, les emissions de CO₂ per a produir l'electricitat necessària per a dessalar aquestes quantitats d'aigua podrien ser molt considerables.

De fet, les emissions derivades de la mateixa construcció dels edificis (maquinària, transport, obtenció de materials, etc.) generarà ja grans emissions de CO₂ que està per veure si seran compensades en el futur pels mecanismes de sostenibilitat anunciats pel govern saudita.

A més dels dubtes mediambientals, el projecte posa al descobert la falta de llibertats i els raquítics drets humans que caracteritzen a aquest país. Diverses organitzacions han denunciat que alguns veïns de la zona han estat desallotjats a la força de les seves cases per a dur a terme les obres i que, a més, haurien estat condemnats a mort a principis d'aquest mes d'octubre.