m

és de 250 ancoratges subjecten la paret dels Degotalls de Montserrat. La imponent i vertical massa rocosa mostra ara una imatge que guarda semblança amb un enorme coixí de cosidora. Com si fossin els caps de les agulles, d'aquesta paret del massís sobresurten els extrems dels centenars de cargols amb què s'ha relligat per evitar nous despreniments.

La subjecció de les roques ha estat una de les mesures que s'han adoptat a Montserrat al llarg d'aquest any per posar fre als episodis de grans caigudes de roques que s'havien produït des del 2006. Just un any després del darrer gran despreniment, encara es continua treballant a la paret dels Degotalls, la que en els darrers quatre anys ha donat més ensurts i s'ha mostrat més amenaçadora.

A mitjan mes de març es va restablir l'accés a Montserrat tant per carretera com pel cremallera, que havien estat inutilitzats durant dos mesos i mig pels efectes del despreniment del 28 de desembre del 2008. Des de llavors i fins ara, però, operaris de l'empresa Inaccés -especialitzades en feines verticals- han continuat despenjant-se pràcticament a diari per la paret dels Degotalls per subjectar-ne una gran part de les roques, sota les indicacions dels estudis que prèviament havien fet tècnics de l'Institut Geològic de Catalunya. En total, les línies que marquen els ancoratges instal·lats a la paret nord i est sumen uns 1.600 metres lineals, segons dades que ha facilitat el Patronat de Montserrat.

Aquests ancoratges són barres d'acer que travessen les roques que es volen fixar i que es claven fins a una profunditat d'entre 2 i 3 metres de la part consolidada de la paret. L'objectiu d'aquesta intervenció, segons les mateixes fonts, és reforçar el massís per "reduir la probabilitat de despreniment" de roques de gran dimensió que, en cas que caiguessin, s'ha analitzat que superarien la capacitat de subjecció de les barreres que es van instal·lar a la base de la paret després del darrer despreniment.

La instal·lació dels ancoratges requereix una feina molt lenta, segons han destacat fonts del Patronat, ja que el fet que treballin penjats a gran altitud obliga a habilitar un operatiu "molt complex i laboriós. Per aquest motiu el termini d'execució és llarg". Des del mes d'abril fins ara hi han estat treballant dos equips autònoms dedicats exclusivament a la col·locació dels ancoratges.

Fins al 2011

Les tasques de prevenció de despreniments i esllavissades a Montserrat no acabaran aquí. Tal com ja ha informat Regió7 (vegeu l'edició del 12 de desembre), la Generalitat ja té programada fins al 2011 una inversió de 8 milions d'euros per estabilitzar tot el front del massís que va des del monestir fins a Santa Cecília, àrea dins de la qual hi ha Degotalls.

Els treballs. L'empresa Inaccés Geotècnia Vertical és l'encarregada d'executar les obres.Una part de la paret de Degotalls de la qual sobresurten els extrems dels ancoratges instal·lats. A la part superior es veu una de les plataformes des d'on es treballa. Un helicòpter descarregant material. Operaris d'Inaccés instal·lant barreres