Als 126 mòduls prefabricats que ja hi havia l'any passat a les escoles de la Catalunya central se n'hi han sumat, enguany, 22. Les raons: l'espera de la construcció d'escoles definitives, algunes de les quals no tenen a dia d'avui data d'execució, i ampliacions o remodelacions de centres educatius. Així, avui s'inicia el curs escolar a la regió centre amb 148 cargoleres.

El nombre de mòduls necessari l'ha decidit el departament d'Educació de la Generalitat tenint en compte les dades d'escolarització. En centres escolars com el SES Bages Sud, de Castellbell i el Vilar, el Ramona Calvet, de Castellterçol, i Cal Gravat i Valldaura, de Manresa, entre d'altres, s'hi han hagut d'instal·lar més cargoleres per acollir alumnes nous. Dels 148 mòduls que hi ha aquest curs a la Catalunya central, 113 són per a aules i 35 es destinaran a altres usos, com per exemple menjadors o espais polivalents.

En el cas de Manresa, els col·legis que tindran, cadascun d'ells, un mòdul més, són l'institut de Cal Gravat i el CEIP Valldaura. Els responsables d'ambdós centres coincideixen a dir que les cargoleres estan ben adaptades a les necessitats de cada escola, però els espais són reduïts i es veuen obligats a desplaçar-se fora del centre per fer educació física. A Cal Gravat passa a haver-hi cinc mòduls per acollir un total de 200 alumnes. Toni Massegú, director de l'institut, ha explicat que "ens desplaçarem a la pista poliesportiva del barri de la Balconada com el curs passat", situat a uns 10 minuts a peu, "per poder fer gimnàstica", ja que al centre no disposen de prou espai.

L'escola de Valldaura de Manresa, que es va obrir l'any passat, també ha hagut d'afegir un mòdul per acollir alumnes nous de P3 i continuar fent classe als dos grups que hi ha de P4, de manera que el CEIP passa a tenir 77 nens i nenes. Montse Angulo, la directora, ha apuntat que "trobo a faltar espais més amplis com el gimnàs, però l'any passat vam suplir-ho d'altres maneres, com per exemple fent sortides mensuals a la biblioteca". Com a novetat, enguany també es preveu organitzar excursions a l'equipament esportiu del Pujolet. Angulo reconeix que "al principi va costar anar-hi perquè són nens petits que s'han de vigilar molt, però a meitat de curs van agafar moltíssim el ritme. La bona experiència fa que aquest any ens haguem decidit per fer també sortides al Pujolet".

Cargoleres "de llarga estada"

A l'escola Ítaca de Manresa es mantenen els mateixos mòduls que fa dos cursos malgrat que la meitat de l'alumnat començarà al nou edifici. Conxita Olivé, directora del centre, ha explicat que això permet "tenir més espai" als alumnes de primària que es queden en cargoleres fins a final de gener o principi de febrer, quan és previst que es traslladin a l'edifici definitiu. Olivé fa notar que "hem pogut tornar a instal·lar una sala de motricitat tal com havíem tingut [l'any passat es va haver de suprimir per fer-hi una aula més] i fer servir espais per al que nosaltres en diem ambients: un serà per fer un taller de plàstica i l'altre per teatre". Les classes al nou edifici no hi començaran fins al dia 13, en el cas de P4 i P5, i fins al 14 per als de P3. Els de primària ho faran demà passat.

En el cas dels instituts Lacetània i Lluís de Peguera, els mòduls prefabricats són una solució provisional per les obres de remo- delació dels edificis principals. Al Lluís de Peguera, avui els alumnes de batxillerat ja podran començar a l'ala remodelada, però els d'ESO es quedaran a les cargoleres mentre es fan obres en una altra ala. Al Lacetània, Francisco Fernández, el director, ha explicat que les obres a l'institut "s'acabaran segurament durant aquest trimestre i de cara al mes de gener, en teoria, podrem treure els mòduls", on faran classe uns 120 alumnes.