Navàs tindrà institut públic el curs que ve. Un gir sobtat, fruit d'una jornada -la d'ahir- de revolta i pressió per part dels pares, i de frenètiques negociacions amb la conselleria per part de l'Ajuntament, farà realitat que el poble tingui un nou centre de secundària promès fa dos mesos i mig pel tripartit, però que fa menys d'una setmana havia aturat el nou Govern català.

L'acord pactat al llarg del dia d'ahir amb la Generalitat que ho farà possible aparca la idea d'instal·lar barracons en un terreny cedit per l'Ajuntament perquè el departament no té diners per posar-hi les cargoleres. L'alternativa acordada passa perquè sigui el consistori qui hi posi més de la seva part, i faciliti un edifici públic on s'ubicarà el nou centre, amb el corresponent estalvi per a la conselleria, que n'assumirà el personal docent.

La nova fórmula la va exposar ahir al vespre l'alcalde, Josep Oliva, al Consell Escolar Municipal reunit a la biblioteca del col·legi Sant Jordi, mentre als passadissos del centre més de 200 pares i alumnes s'hi concentraven a l'espera del resultat.

Oliva va garantir que l'Ajuntament trobarà i cedirà a la conselleria un edifici públic adient per fer-hi l'institut el curs que ve. Inicialment es plantejava que fos a la mateixa escola Sant Jordi, tot i que la primera resposta del centre és que hi ha dificultats d'espai. No és, però, una opció que quedi descartada, i des del consistori es va assegurar que si no és aquest es trobarà un altre espai. Quan es va anunciar públicament que l'institut serà una realitat l'any vinent, els centenars de persones concentrades van esclatar en forts aplaudiments.

Jordi Santasusana, membre de l'Ampa de l'escola Sant Jordi i del Consell Escolar Municipal, destacava després de la reunió que "la negativa de la Generalitat havia estat un cop molt dur, però que ara el fet s'hagi reconduït ens fa sentir més segurs que ja no ens tornaran a prendre l'institut".

Ahir a la tarda, després d'una hora i mitja de reunió, l'alcalde ja valorara satisfactòriament la trobada amb Irene Rigau per la predisposició de la Generalitat a trobar una solució a un problema que el mateix alcalde veia difícil de resoldre "i perquè la consellera va entendre les nostres especificitats". En aquest sentit, Oliva explicava que va exposar la necessitat de dotar Navàs d'un institut públic "que es reivindica des de la creació del nou mapa escolar", en què es va excloure el poble, "quan sempre havia estat un centre de referència d'alumnes que hi venien a estudiar". Davant d'aquesta situació "i dels diversos intents frustrats" per aconseguir l'institut, "la Generalitat no es podia tornar a permetre que els navassencs se sentissin novament enganyats", va afegir ahir l'alcalde.

En relació amb la tancada de pares al col·legi, Oliva va apuntar ahir que l'entenia com a mesura de força de cara a la reunió amb la consellera, però va apuntar que els acords a què es va arribar "no són conseqüència d'aquesta pressió, sinó que al darrere hi ha tot un treball de fa uns quants dies" per part de l'Ajuntament a l'hora de concertar una reunió urgent amb la consellera i de mirar de no arribar-hi partint de zero".

Fonts del departament van assegurar ahir que la postura inicial de la Generalitat en relació amb la negativa de tirar endavant el projecte de l'institut-escola de Navàs respon a motius "exclusivament econòmics", i van retreure a l'antic govern tripartit "haver fet promeses abans de les eleccions sense tenir prou diners per complir-les". Tanmateix, el departament es va ratificar ahir en la voluntat de reconsiderar la situació si s'arribava a un acord entre les tres parts, atesa la "realitat específica del poble" a què havia apuntat Oliva. Per la seva banda, i en aquest mateix context, l'alcalde va voler deixar clar que en la decisió prèvia del departament "no hi ha hagut cap pressió externa des de l'institut concertat que hi ha al poble" per tal que no es desenvolupés el projecte, tal com s'havia apuntat des d'alguns sectors.

Tres quarts d'hora després de la reunió d'ahir a la nit, els pares que s'havien tancat durant tota la jornada a l'escola com a mesura de protesta ja havien recollit tots els sacs de dormir que havien fet servit per a la tancada.