Laura Vilagrà, un dels valors d'ERC a la comarca del Bages, va deixar ahir de ser diputada al Parlament de Catalunya. Havia estat a la Cambra Catalana tota la legislatura passada i els sis mesos que han transcorregut de l'actual, però els resultats electorals al Parlament i al seu poble, Santpedor, i la nova situació familiar (és mare des del mateix dia de constitució del Parlament) l'han fet desistir de la tasca com a diputada.

La maternitat després d'un embaràs molt complicat ha estat un dels factors que ha portat Vilagrà a deixar l'escó. Però també hi ha tingut un pes determinant el fet que ha estat la llista més votada al seu municipi i afrontar el tercer mandat com a alcaldessa de Santpedor. Al mateix temps, els mals resultats del partit a les passades eleccions al Parlament han deixat el grup dels republicans en només 10 diputats, el que vol dir que tots els parlamentaris d'ERC tenen en aquest mandat més feina per poder assistir a totes les comissions i vetllar pel territori, una feina que sobrepassa en aquests moments la disponibilitat de Vilagrà.

L'alcaldessa de Santpedor es va sorprendre per la rapidesa que ha tingut la seva renúncia. La va presentar dijous passat i en la reunió d'ahir de la junta de portaveus del Parlament la seva successió ja va ser un fet. La rellevarà en el càrrec de diputada Violan Mascaró, que havia ocupat un alt càrrec de la conselleria de Governació en la legislatura passada i que representa la comarca del Vallès Oriental. Mascaró és de Vallromanes.

Vilagrà ha descartat la relació del seu adéu de la política catalana amb la davallada electoral i amb el relleu a la direcció del partit. L'alcaldessa de Santpedor ha afirmat que "la meva decisió no té res a veure amb la desil·lusió del resultat electoral", i entén que el període de turbulència que viu la seva formació "va lligat a un tarannà, a la manera de fer assembleària que tenim. ERC és un partit que té canvis tot sovint".

"Amb la veritable política"

El desig de Vilagrà és dedicar-se de ple a l'Ajuntament, que "és allà on es fa la veritable política, la que a mi m'agrada més, la del contacte directe amb els ciutadans". "El Parlament -en paraules de l'alcaldessa- és molt important, es legisla i l'oposició fa control del govern, però estàs més lluny de la realitat". Vilagrà, de 34 anys, fa més de 12 anys que ocupa càrrecs públics, com a regidora i alcaldessa, a Santpedor.