Cardona veurà desaparèixer completament les muntanyes d'excedents -els runams- que hi va deixar l'activitat minera d'aquí a una dècada i mitja. Aquesta és l'estimació que ara mateix en fa l'empresa Ercros, que és qui està portant a terme l'explotació d'aquests dipòsits per obtenir sal industrial del que inicialment eren residus derivats de l'extracció de la potassa, actuació que alhora suposa l'eliminació progressiva d'aquestes muntanyes artificials i la restitució parcial del que aquest espai -situat en plena vall salina- era en origen. Actualment la companyia està explotant el que a Cardona es coneix com a terrera vella, que és la primera que va originar.

L'activitat d'extracció hi va començar el 2008, i des de llavors se n'han extret 1,4 milions de tones de sal, segons han concretat fonts d'Ercros. Les mateixes fonts han especificat que es calcula que encara n'hi ha per extreure 5,4 milions de tones, quantitat que amb l'evolució de l'extracció actual fa que es prevegi que "com a mínim" es continuï realitzant fins al 2029.

Tenint en compte que ara fa dos anys es va cloure l'extracció de la terrera nova (la que es va generar amb posterioritat, però que Ercros va començar a explotar primer), quan es completi la intervenció actual, d'aquí a uns 15 anys, suposarà l'eliminació total dels runams del paisatge cardoní.