Aprendre tot el procés de munyir vaques, des de la preparació dels animals fins a la neteja final. És l'objectiu de les classes pràctiques que una quinzena d'alumnes de l'Escola Agrària de Manresa han fet aquests darrers dies a la granja La Torre de Sallent. Són fruit d'un acord entre aquesta empresa i el centre acadèmic, que representa l'estrena d'una col·laboració mútua que probablement tindrà continuïtat.

De moment, l'experiència d'aquest any ha servit perquè els alumnes tinguin un primer contacte amb els animals. Són estudiants de primer curs del cicle formatiu del Grau Mitjà de Producció Ecològica. Al llarg dels dos anys que dura el cicle, la meitat d'hores de pràctiques que facin en empreses han de ser en granges de producció ramadera, i en aquest cas són obligatòries. El seu tutor, Charles-André Descombes, ha explicat que fins ara aquestes pràctiques consistien en una sortida d'uns quants dies al Pirineu, però allà on les feien ara només tenen vaques brunes, i no lleteres, de manera que es va considerar la possibilitat de fer-les a La Torre. I d'aquí que s'hagi fet aquest conveni, que l'empresa també ha valorat per la necessitat de "promoure que productors de proximitat i de la comarca com nosaltres també puguem contribuir a l'ensenyament agrari", segons ha explicat una de les seves responsables, Ruth Villalgordo.

De fet, són unes pràctiques curtes, de poc més d'una hora de durada, "en què aprenen la rutina de munyida", apunta Descombes. Se'ls ensenya a netejar bé les quatre mugroneres abans de col·locar la munyidora, i un cop s'ha tret la llet, a col·locar un segellador perquè l'esfínter es tanqui i no s'infecti, i a preparar les instal·lacions per a l'entrada d'una nova tongada de vaques seguint un circuit tancat i rutinari que eviti munyir dues vegades un mateix animal. A més a més d'això, "se'ls ensenya que la munyida ha de ser sempre semblant per no estressar l'animal, i posar en pràctica altres qüestions que hagin après a les classes teòriques", diu Descombes.

Entremig, també practiquen la munyida manual.