Dins del cotxe, amb la música que acompanya i el fre de mà que destorba; arran de terra, amb les ungles que s´enfonsen a l´argila i les males herbes que esgarrapen la pell; o sota l´ombra d´un arbre, amb les formigues sota l´esquena i ocells sobre els ulls. El sexe a l´aire lliure sempre ha existit. Bucòlic o salvatge, apressat o assossegat, a casa nostra hi uns quants indrets àmpliament coneguts per haver-se convertit, sobretot durant les nits del cap de setmana, en nius d´amor improvisats de parelles que mantenen relacions sexuals al cotxe. Els darrers temps aquest fenomen ha anat a la baixa, però, per contra, ha emergit amb força, alimentat per Internet, el fenomen conegut com cruising, activitat que consisteix a buscar sexe espontani -per lliure i sense parella- en llocs públics, com parcs, platges o descampats, i que és realitzada principalment per homes homosexuals.

Zones com l´entorn del barri de la Torre de Santa Caterina de Manresa o l´antiga carretera que va d´Avinyó a Santa Maria d´Oló han esdevingut els darrers anys punts de cruising a la Catalunya Central. I a Manresa, els picaderos més coneguts i utilitzats continuen sent els aparcaments de l´entorn del parc de l´Agulla, del Congost, el cèntric del Saclosa, el bosc del Suanya i els de les discoteques, però també en sorgeixen de nous com -tal com indica alguna pàgina web- com els mateixos lavabos de les universitats o a l´entorn del poc utilitzat Palau Firal.

Proposicions a mig matí

A Manresa es podria dir que la seu del cruising és el barri de la Torre de Santa Caterina, un espai en el qual, tal com recorden a aquest diari els veïns més veterans, sempre ha estat dels preferits per mantenir-hi relacions sexuals a l´aire lliure o dins d´un cotxe «perquè és un mirador idíl·lic»; tot i que també va tenir època en què es va convertir en un punt de prostitució i drogoaddicció.

Des de fa una dècada, però, aquest barri de l´altra banda del Cardener s´ha convertit en punt de trobada sobretot de gais que busquen relacions espontànies a l´aire lliure. Alguns veïns han explicat que fa uns quatre anys la situació «era exagerada, ja que ens trobàvem que sortíem a passejar el gos a mig matí i ens oferien sexe». Asseguren que el fenomen va arribar a ser de tal magnitud que, fins i tot, «venien taxis de Barcelona i de València», i que «havíem arribat a veure fins a deu persones buscant sexe per l´entorn de la torre en plena llum del dia».

El cèntric pàrquing del Saclosa també és punt de trobada de parelles / Arxiu/Anna F. Vilanova

La situació va arribar a uns límits que incomodaven i indignaven els veïns «els nanos del barri no volien sortir de casa perquè es trobaven homes que els deien coses, els increpaven» i «fins i tot s´hi va arribar a instal·lar una autocaravana uns dies». El pitjor, però, narren, «va ser el matí del dia de Reis de fa dos anys, quan unes famílies van venir aquí amb els fills petits a estrenar les bicicletes que els havien portat els Reis i van baixar cridant i esverats pel panorama que s´havien trobat». Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got. Els veïns van avisar la Policia Local i, des de llavors, aquest cos hi fa controls periòdics que dissuadeixen «una mica» aquells que busquen sexe. «Fan controls i identificacions i, a vegades, amb la simple presència policial ja aconsegueixen dissuadir-los». Aquest fenomen no ha desaparegut, però ara els veïns estan més contents perquè no és «tan exagerat com fa quatre anys».

Una cosa similar passa a la carretera antiga que va d´Avinyó a Santa Maria d'Oló, a prop de la rotonda que hi ha a l'entrada a l'eix, en la qual els boletaires i excursionistes conviuen amb els homes -majoritàrimant també són homosexuals- que busquen una relació sexual. La carretera és idònia perquè és plena de marges on es pot aparcar el cotxe i fins i tot hi ha una àrea de descans -queda prop de la rotonda-, que també és força sol·licitada per al cruising.