L'Ajuntament de Sant Mateu de Bages reclama a l'ACA que reconsideri el traçat del nou col·lector de salmorra al seu pas pel nucli de Valls de Torroella. L'ha dissenyat per la banda esquerra del riu (l'actual és al marge dret), i això el farà coincidir amb infraestructures ja existents o programades, per la qual cosa, des del consistori ja s'han presentat al·legacions a un projecte que l'alcalde, Pere Ribera, considera del tot incongruent.

Ribera sosté la necessitat de mantenir el futur col·lector al marge dret del riu, en paral·lel a l'actual, i considera que "hi ha prou espai perquè hi pugui passar sense molestar ningú". Segons ha dit, es necessiten entre 10 i 12m d'amplada de servitud, que inclouen tant la pròpia canonada com l'espeia de servei del voltant.

El traçat que ha dissenyat l'ACA deixa el marge dret del riu abans d'entrar al nucli de Valls i el torna a creuar just en sortint en direcció sud. Al llarg d'aquest trajecte, el nou col·lector passa per una zona urbana, a tocar del grup d'habitatges Sant Josep; d'un dels dipòsits de gas que hi ha situats a la banda esquerra del riu; i també topa amb la canalització soterrada del torrent de la Font del Llop.

Ribera desconeix per què s'ha dissenyat el nou traçat d'aquesta manera, però no ho entén: "són uns plànols fets des de Barcelona sense que potser ningú s'hagi vingut a mirar el terreny", de manera que ara es troben amb infraestructures ja existents. "La lògica diu que haurien de venir a mirar-s'ho, i canviar-ho", i per això s'han presentat les al·legacions.

Una depuradora pendent

El traçat del futur col·lector de salmorra també coincideix amb el nou col·lector que connectarà amb la futura depuradora de Valls de Torroella, que està pendent de construcció des del 2009.

Ribera ha sol·licitat una trobada amb el director general de l'ACA per pressionar de cara a l'inici de l'obra "ara que sembla que hi ha possibilitats si comencem a sortir de la crisi", tenint en compte que "fins ara l'ACA ens ha anat dient que no hi havia diners" per executar-la. En la trobada, encara sense data, també es parlarà d'altres projectes per dur a terme al municipi.