Art efímer i de gran format, però també una manera de "passar el dol" després d'un fet que ha impactat l'autor de la iniciativa. A prop de la carretera de can Maçana i de la urbanització Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola, Marc Sellarès, veí d'aquesta població, està portant a terme una intervenció artística impactant en una de les finques que van quedar arrasades pel greu incendi que a final de juliol va afectar 1.290 hectàrees a cavall de l'Anoia i el Bages.

Sellarès està transformant en creus uns 250 pins cremats aprofitant-ne el tronc que es manté dempeus, que deixa ben esbrossats, i les branques extretes per clavar-les horitzontalment, de manera que als ulls dels conductors aquesta finca d'una hectàrea es visualitzarà (l'obra encara està en procés) com un enorme cementiri en terra cremada. La intenció del seu autor és tenir-ho acabat a mitjans de la setmana que ve i que, tot i que ho ha impulsat com a creació efímera, tingui una certa durabilitat en el temps.

"Què m'ha impulsat a fer-ho? El motiu bàsicament és que voldria que serveixi per recordar el fet que va tenir lloc aquí", però sobretot també "perquè a totes aquelles persones a qui hagi colpit aquest sinistre els serveixi d'alguna manera per passar el dol que significa la destrucció d'un territori pel foc. És una intervenció molt personal, de la qual cadascú que passi i la vegi pot extreure la seva pròpia experiència i reflexió". Segons el seu creador, "és com si es tractés d'un camp de batalla, emulant d'alguna manera els camps de creus de Normandia".

Marc Sellarès calcula que a hores d'ara ja fetes unes 150 creus i estima que n'arribarà a realitzar unes 250. Oscil·len des del 2 metres d'alçada de les més baixes fins als aproximadament 10 metres de les més altes. Tot el treball el realitza manualment, sense serres mecàniques. "M'estalvio molt gimnàs", diu irònicament Sellarès, que és caporal de Bombers de Barcelona, que va participar en la lluita contra l'incendi declarat al seu municipi com a membre de l'ADF. La finca on es fa la intervenció és a cavall dels termes de Sant Salvador i el Bruc, i encara s'està acabant d'esbrinar qui n'és el propietari perquè a través de l'Ajuntament anoienc es vol gestionar que la creació pugui romandre un temps dempeus com a record dels fets ocorreguts.

Tanmateix, d'aquest cementiri singular, que Sellarès està creant tot sol amb les seves mans, se'n deixarà constància sòlida amb un treball gràfic que realitzarà Xavier Gil.