El restaurador de Sant Joan de Vilatorrada Diego Alías, que regenta el restaurant Ca l'Amador de Josa del Cadí des de fa 15 anys, ha estat escollit Cuiner de l'Any en l'edició d'aquest 2015. L'entrega del premi es va fer ahir a Girona en el marc de la celebració del Fòrum Gastronòmic.

Alías competia amb quatre cuiners més de prestigi que dies enrere un jurat va proposar com a candidats a Cuiner de l'Any en aquesta cinquena edició. Es tracta de Pieter Trys, del restaurant Brots (de Poboleda); Víctor Gómez, del Vidrà (de Sant Feliu de Guíxols), Ana Merino; del Mon Bar (de Barcelona); i Vicenç Fajardo, de La Plaça (de Madremanya). Una votació popular a través de la pàgina web de La Vanguardia ha donat com a guanyador Diego Alías, que ahir va recollir un premi "que no m'esperava però que em fa molt content perquè és un reconeixement a 15 anys de bagatge".

Com ja va explicar aquest diari en l'edició del 28 d'octubre passat per anunciar que era finalista del premi, fa temps que Alías havia regentat una parada de pesca salada al mercat del Pujolet de Manresa amb els seus pares, però fa 15 anys van decidir obrir el restaurant Ca l'Amador a Josa del Cadí, després que s'havia format com a cuiner a l'escola d'Hostaleria de la Joviat de Manresa, i d'haver adquirit experiència treballant al costat de prestigiosos cuiners.

Ara és ell qui ha adquirit més prestigi del que ja tenia com a cuiner, però assegura que aquest premi no el farà canviar gens. Personalment, haver-lo rebut "m'ha fet pujar l'ego", però professionalment "no canviaré ni els preus ni la dinàmica de treball perquè no tindria sentit que ho fes". I és que "ens han reconegut el que hem estat fent fins ara i la manera com ho hem fet". Per això, "el nostre repte després d'aquest premi és seguir com fins ara; mantindré el mateix personal, el mateix tarannà, i la mateixa filosofia".

El que no nega és la possibilitat que aquest reconeixement li aporti més clientela al restaurant de Josa del Cadí. Explica que pel sol fet d'haver estat candidat "ja s'havia notat una mica d'increment, però tampoc gaire perquè el nostre restaurant és en un lloc tan especial -ell mateix el defineix com hinòspit- que la gent s'ho pensa dues vegades abans de pujar fins allà. A més, i en això hi posa un toc d'humor, diu que "el 13 de desembre tanco per vacances fins al 21 de febrer".