L'alcalde convergent David Saldoni i l'exalcaldessa republicana Mirella Cortès no eren els únics polítics sallentins que integraven les llistes per a les eleccions al Congrés dels Diputats. El qui ha estat cap de llista d'ERC a la demarcació de Lleida, Xavier Eritja, també és natural de Sallent. En el seu cas, només hi va residir durant les dues primeres setmanes de vida, però hi ha mantingut llaços familiars.

Eritja, com que era cap de cartell, ha estat l'únic dels tres sallentins que ha aconseguit plaça de diputat al Congrés. Mirella Cortès, que anava de número 6 per Barcelona, hi va quedar a les portes, tot i que finalment també farà les maletes cap a Madrid perquè ha estat elegida senadora per Junts pel Sí.

En una conversa ahir amb Regió7, Xavier Eritja va recordar una altra sallentina que actualment protagonitza de ple la política catalana: la diputada de la CUP Anna Gabriel, exregidora del municipi. "L'ànima sallentina que tenim ens porta a aquesta part més lluitadora i activista, de conscència nacional", reflexionava el nou diputat.

Eritja, que és historiador, fa tres anys que milita a ERC, però abans ja havia estat president de l'Ateneu Popular de Ponent i de la territorial d'Òmnium Cultural. També va ser un dels fundadors de l'Assemblea Nacional Catalana a Lleida.