Talamanca va inaugurar divendres l'ermita restaurada de Santa Magdalena, que passarà a ser un equipament municipal i un dels principals atractius turístics del poble. L'acte, molt concorregut pels veïns, va tenir lloc a les 7 de la tarda, i va incloure la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, l'alcalde de Manresa i diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín.

L'ermita, d'estil romànic i datada del segle XII, va ser cedida al municipi per un particular el 2009, i ha estat restaurada tota sencera. Abans de les obres amb prou feines en quedaven les parets, i el sostre feia temps que s'havia esfondrat. Ara ha estat reconstruïda tota, incloent-hi l'absis, la campana i una antiga cisterna al costat de l'edifici principal.

També es va inaugurar més avall del turó on hi ha situada l'ermita un centre d'interpretació. Es tracta d'una estació didàctica on s'expliquen la història de Talamanca i alguns dels seus episodis més remarcables, com la batalla de la Guerra de Successió. També recull la tradició agrària i vinícola del municipi.

Talamanca també va recuperar l'aplec de Santa Magdalena, una antiga tradició que es remunta a l'edat mitjana i que consistia en una processó perquè la pesta bubònica no afectés els seus habitants.

Europa i la Diputació

La inauguració de l'ermita posa la cirereta al pastís turístic del municipi. El 2011 es va iniciar un pla en què s'incloïen diversos projectes d'atracció de turisme, la majoria dels quals giraven al voltant del 1714. El conjunt de projectes està valorat en 997.760 euros. El 55% han estat finançats pel programa Viure al Poble, de la Generalitat, amb diners principalment de fons europeus. La resta, el 45%, l'ha pagat la Diputació de Barcelona.

En declaracions a Regió7, l'alcalde va agrair el suport rebut. "Aquests projectes suposen una dinamització turística, econòmica i social impressionant. El nostre pressupost és de 350.ooo euros. El projecte ha costat tres vegades això. No s'hauria pogut fer mai".