Talamanca retrà homenatge aquest dissabte a la desapareguda Muriel Casals en l'acte commemoratiu del 1714. L'efemèride recorda la batalla de Talamanca, la darrera que va guanyar l'exèrcit català durant la guerra de Successió abans de caure derrotat en el setge de Barcelona.

L'acte pròpiament dit comença a 2/4 de 7 de la tarda i acaba a les 8 del vespre amb la cantada dels Segadors. No obstant, l'ajuntament el perllongarà una hora a fi d'homenatjar Casals, que el mes de febrer, poc després de la seva mort, va ser proclamada filla predilecta de Talamanca.

Casals, professora d'economia, expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada del Parlament per Junts pel Sí (JxSí), tenia una casa a Talamanca. El consistori hi ha instal·lat una placa commemorativa que descobrirà dissabte a les 9 del vespre. Mitja hora abans, a l'església, es projectarà un vídeo on diverses figures homenatjaran Casals. L'alcalde de Talamanca, Josep Tarín, ha confirmat que entre els participants del vídeo es troben el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'expresident Artur Mas i els diputats de JxSí, Germà Bel i Lluís Llach.

ANC i Òmnium, els convidats

Els convidats de l'edició d'enguany seran el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, i el tresorer d'Òmnium, Pere Carles. S'espera que arribin a a 3/4 de 7 de la tarda. A continuació signaran el Llibre d'Or de l'ajuntament. A les 7 se sortirà del consistori cap al Monument 1714. Els convidats custodiaran una senyera i avançaran escoltats pel regiment de Miquelets de Catalunya. Quan s'arribi al monument s'hissarà la bandera i les entitats faran l'ofrena floral. A continuació, l'alcalde i els dos convidats faran els parlaments, que s'espera que durin fins les 8 del vespre.

L'acte va començar a celebrar-se el 2011 arran de la descoberta de la batalla de Talamanca, fins fa poc desconeguda, per part d'uns historiadors bagencs. La troballa ha servit al municipi per potenciar la seva vessant més històrica.