El futur poblat medieval de Santpedor podria començar a ser una realitat a començament d'estiu de l'any que ve. Els seus promotors, la Fundació Bages Medieval, ja han presentat el projecte "d'aquest museu d'història a l'aire lliure" a l'Ajuntament, i confien que de cara al proper mes de maig ja disposin dels permisos per poder començar a donar forma al nou poblat.

Com ja ha anat explicant aquest diari, fa un parell d'anys que es va començar a gestar la proposta, ara pendent que l'Ajuntament de Santpedor aprovi el Pla Especial Urbanístic que permeti desenvolupar-la, i també dels permisos pertinents de Medi Ambient i Urbanisme. El poblat del Plaià ocuparà 6 hectàrees de terreny als afores del poble, i s'hi accedirà pel camí de Llussà a través de la ronda de Sant Pere. La idea és que sigui un espai turístic i divulgatiu que expliqui com es vivia a Santpedor a l'edat mitjana, i per això es crea "un producte evolutiu i amb vida pròpia, i que a més serà visitable", explica un dels patrons de la fundació, Manel Fernández.

Aquest projecte imitarà altres poblats que freqüenten arreu d'Europa (vegeu les fotografies que acompanyen aquest article), però tindrà trets propis del territori. El producte estrella serà l'església romànica de Sant Pere, del segle XI, que es construirà el màxim de fidel possible a l'original, sobre la base dels estudis que s'han fet després de les excavacions de començament dels 90.

Durant unes hores al dia, el poblat serà obert al públic "i hi haurà vida, amb gent vestida d'època que treballarà en la seva construcció", explica Mireia Arenós, també patrona de la fundació. En arribar a la zona del Plaià hi haurà un gran aparcament per a un centenar de cotxes, i tot seguit hi haurà un "camí de desintoxicació urbana" que haurà de servir per separar la vida moderna de l'essència medieval, amb una zona de serveis intermèdia, amb construccions ambientades en l'època però amb instal·lacions modernes i adaptades a la normativa i un edifici polivalent per a exposicions i xerrades.

A partir d'aquí, el visitant s'endinsarà de ple en la vida medieval. Primer, amb una zona de campament per a recreacionistes que hi seran esporàdicament, i que plantaran la tenda de campanya "i viuran com a l'edat mitjana", explica Arenós. Més endavant, hi haurà els espais d'oficis, per exemple, amb una ferreria inspirada en el jaciment del Collet de les Caixes de Navàs, "que encaixa perfectament amb aquesta època". Aquí es podrà veure gent treballant en els oficis de ferrer, fuster, corder, i el qui fa la llana, o la verema...", diu Fernández, i d'on sortirà la primera matèria per a la construcció del poblat. També hi haurà masos agrícoles amb granja i animals, i dedicats al cereal i al vi, enmig de conreus de vinya i cereals.

La part central del poblat l'ocuparà la sagrera, amb una dotzena de coberts i cases amb els seus tallers i horts al voltant de l'església romànica de Sant Pere.

Tot plegat s'anirà construint per fases "a mesura que anem trobant finançament", expliquen des de la fundació, amb l'atractiu que el poblat ja estarà obert de bon principi, i el visitant en podrà anar veient l'evolució. El primer que es farà és la construcció de la zona "moderna" amb els edificis de serveis, que es calcula que tindrà uns 200.000 euros de cost (inclosa la portada de llum, aigua i clavegueram), "però és la part de més envergadura, perquè la resta és més d'autoconstrucció", apunta Fernández. Majoritàriament els diners provindran de fons privats, i la fundació, que ja ha lligat part del finançament, confia que se'n disposarà en el moment que es vulgui posar la primera pedra.