El 25 d'octubre de 1987, ara fa 29 anys, s'instal.lava dalt de l'emblemàtic cim del Cavall Bernat de Montserrat una imatge de la Moreneta, obra de l'escultor Jordi Álvarez. De fet, aquella peça que encara avui corona i guarda l'espectacular roca, en substituïa una d'anterior que havia estat robada.

L'escultura, de 350 quilos de pes i feta d'acer de 40 mil.límetres de gruix, es va haver de dur fins al capdamunt del Cavall Bernat amb un helicòpter dels Bombers de la Generalitat. A dalt ja l'esperaven aquell dia un grup d'escaladors, algun dels quals hi havia fet nit, per collar-la definitivament al seu lloc. Durant la recepció de la nova imatge una gran senyera es va desplegar des del cim del Cavall Bernat.

La iniciativa de retornar la imatge dalt del cim va ser promoguda per la Federació d'Entitats Excursionistas de Catalunya i el grup Amics del Cavall Bernat, que agrupava tots aquells que almenys una vegada han escalat aquesta simbòlica agulla de Montserrat. Aquella jornada va aplegar una bona colla de muntanyencs, entre els quals destacava l'esposa del llavors president de la Generalitat, Marta Ferrusola, i l'autor de l'escultura. Ferrusola ja havia assistit a l'acte commemoratiu del cinquantè aniversari de la primera ascensió al Cavall Bernat. Els actes d'aquella diada van finalitzar amb una missa de campanya amb un altar improvisat amb motxilles al peu de la muntanya.