El grup municipal d'ERC, a l'oposició de l'Ajuntament de Sallent, ha presentat al·legacions al projecte de la nova residència per a persones grans que es vol construir a l'antiga Fàbrica Vella i que el govern local (CiU i PSC) va aprovar inicialment al ple municipal del mes de setembre. Els republicans sol·liciten que el projecte executiu inclogui els informes pertinents de la Generalitat i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que garanteixin la seguretat de les persones, tenint en compte que l'obra està ubicada en una zona inundable.

ERC ja va votar en contra de l'aprovació inicial del projecte executiu perquè, tot i estar d'acord amb la necessitat de fer una nova residència, considera que s'ha d'ubicar «en un lloc segur i sense riscos», apunta la portaveu del grup municipal d'ERC, Pilar Sala. Les al·legacions que ha presentat la formació republicana «com a mesura de protecció a les persones que hi poden residir» sol·liciten, d'una banda, que el projecte inclogui un informe de l'ACA, de la Conca Hidrogràfica del Llobregat i de Protecció Civil «per la seva ubicació en zona inundable». L'escrit, que es va presentar fa uns dies, també demana al consistori un informe urbanístic del departament de Territori i Sostenibilitat «atesa la seva especial ubicació, la seva transcendència i sensibilitat ciutadana, i tenint la desagradable experiència en altres municipis on han patit les conseqüències d'ubicar i construir equipaments en zones fluvials i/o inundables», fent referència al cas d'Agramunt, on van perdre la vida quatre persones a causa d'una inundació. Davant l'ús final residencial per a persones de la tercera edat que tindrà el centre, ERC també creu que s'ha d'incloure un informe del departament de Benestar Social i/o Salut.

Finalment, consideren que el projecte de construcció de la nova residència hauria d'incorporar un document del departament de Cultura sobre la protecció del patrimoni cultural sallentí, ja que l'edifici de la Fàbrica Vella «forma part del catàleg de béns a protegir dins el planejament vigent».

D'altra banda, atenent que «l'edifici de la Fàbrica Vella ja no existeix i s'ha de fer tota la construcció nova, s'hauria de buscar un lloc que sigui segur», i ERC ja ha proposat alternatives com l'espai de davant del pavelló. Tot i així, si els informes són favorables i certifiquen que no hi ha cap problema per construir la residència en zona inundable, «no ens hi posarem en contra», diu Sala.

Debat sobre el projecte, avui

El grup municipal d'ERC de Sallent organitza demà, divendres, un acte de debat sobre el projecte executiu de la nova residència aprovat al ple municipal del mes de setembre passat. L'acte és obert a tothom i es farà a 2/4 de 9 del vespre a la Sala Vilà i Valentí del municipi.

D'altra banda, arran d'una proposta presentada a la primera Assemblea Municipal Oberta, el ple de Sallent va aprovar la creació d'una comissió de seguiment de la nova residència. Aquesta comissió té com a finalitat vetllar per la transparència i el control en la gestió administrativa pel que fa a tot el procés de construcció i posada en funcionament del nou centre. Està formada per dos representants del Casal de la Gent Gran, dos representants dels usuaris de la residència, dos veïns o veïnes del municipi a títol individual que hi estiguin interessats i un representant dels treballadors de la residència.