Castellbell registrarà l'ADN dels gossos censats al municipi per tal de tenir proves i poder sancionar els responsables dels gossos que deixin femtes a la via pública. Montserrat Badia, l'alcaldessa del poble, remarca que s'han fet campanyes de sensibilització però «continuen repetint-se els actes incívics i els veïns es queixen pels excrements que es troben a la via pública». Badia preveu que en un mes s'obrirà un període de gratuïtat per censar el gos genèticament, i a les persones que no ho facin se'ls imposarà una multa. L'Ajuntament del municipi treballarà conjuntament amb l'empresa Vetgenomics que ha desenvolupat el projecte Can-ID, un sistema d'identificació canina. L'entitat s'encarregarà d'analitzar les mostres dels excrements.

El municipi ha pres l'exemple d'alguns pobles bagencs que també han optat per implantar aquest sistema. Súria i Callús ja han registrat l'ADN del 96% dels gossos censats als dos municipis i han començat les batudes de recollida d'excrements. Sant Joan també s'ha adherit a la proposta i aviat engegarà el procés. La iniciativa en aquests tres municipis ha estat impulsada per la Mancomunitat del Cardener.

Un cop Castellbell hagi fet obligatòria la identificació genètica, l'empresa crearà una base de dades amb les mostres de sang. «Si un gos està censat genèticament se li lliura una xapa per al collar que certifica el seu civisme, de tal manera que els gossos que no estan registrats es podran identificar pel carrer», explica Òscar Ramírez, responsable del projecte Can-ID.

Vigilants de la brigada municipal faran la recollida de mostres. «S'organitzaran batudes de recollida però també se supervisaran els carrers de forma diària», sosté Badia. Una vegada recollides les mostres, el personal del laboratori identificarà l'ADN de l'animal i així es podrà arribar al seu propietari. Tot i així, en el cas que l'excrement pertanyi a un gos no registrat genèticament, l'empresa proporcionarà un retrat robot del gos, assenyalant característiques com el color, la mida, el tipus de pèl o el sexe. «Aquest mètode permet que en un poble petit es pugui identificar fàcilment de quin gos es tracta», assegura Ramírez.

Montse Badia assenyala que el cost de la sanció variarà en funció de la reincidència i segons si la infracció és lleu o greu. «M'agradaria utilitzar mitjans més educatius per resoldre els actes incívics, però aquest sistema ens permet sortir del pas i resoldre l'incivisme ciutadà», assegura Badia.