El futur de la mineria al Bages, amb el creixement de Súria i el tancament d'aquí a uns dos anys de l'explotació de Sallent, ja disposa d'un pla director que el dota d'un marc urbanístic. Un document que també inclou Cardona i al que només li manca la firma del conseller de Territori, Damià Calvet, per ser definitiu.

Aquest dilluns al matí, la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat provisionalment aquest PDU de la mineria (el 21 de març passat se n'havia fet la segona aprovació inicial, un any i mig després de la primera), i a la tarda la de Catalunya es reunia i emetia un informe favorable, que és el pas previ a que el conseller li dongui efectivitat. A més a més, a la comissió del matí s'ha aprovat també una ampliació del runam de Súria (Fusteret), que disposarà de 15,16 hectàrees més annexes al dipòsit actual. Aquesta ampliació permetria a l'empresa fer créixer el runam gairebé el 50% més que l'espai que ocupa ara.

Segons dades facilitades per Urbanismes, actualment el Fusteret abasta una superfície de 33 hectàrees, i si s'esgotés l'àmbit del nou creixement arribaria fins a les 48. Tanmateix, ICL Iberia ha reiterat en diverses ocasions, per boca del mateix conseller delegat, Carles Aleman, que l'objectiu és que al llarg del 2022 es produeixi potassa sense abocar ja als runams. Serà així sempre i quan el nou col.lector de salmorres ja sigui una realitat i el pla Phoenix ja estigui rodat amb la fabricació de sal vacuum a ple rendiment. Per tant, en aquell moment ja no hi hauria cap runam en creixement. Si es complís aquest termini no caldria utilitzar tot l'espai disponible amb aquesta ampliació.

El PDU de la Mineria del Bages definitiu difereix ben poc (només alguns aspectes tècnics) del que es va aprovar inicialment el març, quan sí que s'havien introduït canvis substancials. El que en destaca és que la producció de sal vacuum a Súria es concentrarà en la seva totalitat dins les instal·lacions que Iberpotash té actualment en aquest municipi, on ja s'ha construït i hi ha en funcionament la primera de les plantes de fabricació.

És a dir, la segona de les plantes que l'empresa tiri endavant s'alçara a l'interior del recinte miner, i no al polígon de la Pobla Sud, que és on el document inicial, aprovat l'octbre del 2016. En aquella aprovació inicial de fa dos anys el PDU arribava a preveure espais urbanístics per a fins un total de quatre plantes de sal vacuum. A banda de la ja construïda a les instal·lacions de Súria, en preveia dues al polígon de la Pobla Sud i una quarta, si calia, a Callús. Amb el document ara aprovat i els nous càlculs de producció que s'han fet al llarg d'aquest temps , la producció de sal vacuum queda fixada en les dues plantes previstes a l'interior del recinte miner, més una tercera (també en aquestes instal·lacions) de trituració, com la que es va posar en marxa a Sallent el juny passat.