Estudiar les addiccions entre els adolescents és l'objectiu de la tesi que es desenvoluparà gràcies a la beca predoctoral que l'ICS Catalunya Central ha atorgat recentment a la infermera Eva Codinach. El projecte, que va guanyar la beca predoctoral en la darrera Jornada de Recerca celebrada a Manresa, analitzarà l'evolució dels consums entre el 2012 i el 2016, a partir d'entrevistes a uns 350 joves, d'entre 15 i 19 anys, del Bages, l'Anoia, el Solsonès, Osona i el Berguedà.

L'estudi parteix d'un treball previ que va dur a terme la facultat de Ciències de la Salut d'UManresa i l'Agència de Salut Pública, el curs 2011-2012, sobre el consum d'alcohol i altres substàncies addictives entre els joves d'aquestes comarques, en el qual van participar gairebé 1.300 estudiants de quart d'ESO.

Entre les conclusions més destacades hi ha que la meitat dels joves s'havia emborratxat durant el darrer any, més del 30% havia consumit 5 o més begudes en un interval aproximat de 4 hores, el consum d'alcohol era més elevat en l'àmbit rural, prop d'un 60 % dels joves fumava habitualment i gairebé un 40 % havia consumit cànnabis.

El nou estudi permetrà crear programes de prevenció adequats a les necessitats dels adolescents de la Catalunya Central.