05 de febrer de 2019
05.02.2019
Regió7

Navàs preveu aprovar el POUM, encallat des del 2008, abans d'acabar el mandat

El consistori està pendent del vistiplau d'Urbanisme per tirar endavant el planejament definitiu

04.02.2019 | 22:29
Amb el nou POUM la Fàbrica Nova passarà a ser sòl urbà residencial

L'equip de govern de l'Ajuntament de Navàs preveu aprovar abans d'acabar aquesta legislatura el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que està encallat des de fa una dècada. Ara, el text està pendent del vistiplau de la Comissió d'Urbanisme perquè el ple municipal en pugui fer l'aprovació definitiva.

L'Ajuntament de Navàs va fer fa un any i mig la tercera aprovació inicial per tirar endavant la planificació del municipi, que es va iniciar el 2008 amb CiU al govern. El canvi més substancial respecte als anteriors textos és la previsió de tres parcs a la perifèria del poble (periurbans) amb l'objectiu de complir el percentatge de zona verda que fixa la normativa.

L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha lamentat que, tot i els canvis de govern i les reorientacions que s'han anat fent, l'elaboració del POUM és «un procés lent que implica moltes administracions» i considera que a l'hora de fer els planejaments urbanístics es troben «absurditats com que en un municipi com el nostre, que té 80 km2 i 78 són de bosc, et diuen que falten zones verdes. Això no és lògic. Està fet amb criteris de grans ciutats». En l'anterior aprovació inicial el pla ja preveia un parc periurbà als camps de sota del parc de l'Alzineta, com a zona d'esbarjo. Però amb la necessitat de complir amb el 20% de zona verda que marca la llei, el nou text preveu dos parcs més, un a la sortida del poble anant cap al Mujal i l'altre a la sortida en direcció a Puig-reig.

La proposta de POUM que vol aprovar el govern de la CUP no preveu una zona de creixement sinó que aposta per acabar de consolidar l'espai intern de dins el nucli a les zones de la Fàbrica Nova, el pavelló i a tocar del municipi de Balsareny amb l'objectiu de consolidar el que queda per construir abans de créixer. Tal com ja preveia la primera aprovació inicial, la Fàbrica Nova passarà a ser sòl urbà residencial, l'Ajuntament es quedarà una part de l'equipament i la resta es dedicarà a habitatges. En canvi, el polígon vell seguirà com fins ara i no es convertirà en zona residencial, tal com era previst en propostes anteriors del planejament.

Casals explica que «el POUM que ens vam trobar el 2008 preveia uns creixements molt bèsties que estem veient que no hi són perquè Navàs està perdent població, 50 persones cada any, i hem de mirar de revertir aquesta tendència, i això passa també per protegir la nostra estètica com a poble». En aquest sentit, s'han protegit façanes a través de catàleg de patrimoni i al mateix temps s'aposta per intentar rehabilitar gran part de l'habitatge antic. En aquesta línia, considera que «no es tracta que tot siguin pisos nous sinó intentar mantenir aquella imatge que ens fa un poble diferenciat i que el parc d'habitatge buit passi a ser útil i utilitzat».

Un dels punts que han generat més controvèrsia del pla és la construcció de 18 habitatges de protecció oficial en uns terrenys del bisbat de Solsona que hi ha al centre del nucli del Mujal. Segons Casals, és un projecte «que ens vam trobar sobre la taula ja definit i hem intentat dignificar-lo per la zona consensuat amb els veïns».


Un periple de 10 anys

L'actual govern de la CUP, amb majoria al consistori, confia que abans d'acabar el mandat es pugui aprovar definitivament el pla, que va iniciar el seu periple el 2008 amb CiU al capdavant. Va seguir després de les eleccions del 2011 amb el nou govern de la CUP i ERC. Aleshores, l'aprovació del document es va trobar amb l'impediment que, tot i que els dos partits tenien majoria al ple, depenien del suport d'un dels grups de l'oposició perquè l'aleshores regidor d'Urbanisme, el republicà Xavi Pons, era part implicada en alguns dels punts del POUM i per llei no podia votar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya