Navarcles ha estrenat una 'nova façana' de cara a la plaça de la Vila. Es tracta d'un mural de gran format que l'artista Carles Arola ha creat, per encàrrec de l'Ajuntament, a la paret mitgera d'una casa que té l'entrada principal pel carrer Nou però que fa xamfrà amb la plaça on hi ha la casa consistorial. La intervenció artística ha embellit aquesta paret lateral, que fins ara era una superfície blanca, reconvertint-la en una façana fictícia que juga amb l'efecte de la perspectiva per crear un espai molt realista.

El mural, tot i que per per la seva dimensió ja fa dies que és visible, s'ha estrenat aquest dijous, en el marc de la celebració de la diada de Sant Valentí, patró de Navarcles. En l'acte de presentació de l'obra, l'alcalde navarclí, Llorenç Ferrer, ha destacat el fet que en els darrers anys ja s'han anat fent intervencions d'aquestes característiques a diferents espais del nucli urbà, però que ara s'havia apostat per dignificar el que és un dels espais neuràlgics d'aquesta població del Bages.

Ferrer va explicar que la plaça de la Vila no era un dels espais primigenis del poble (l'edifici de l'Ajuntament s'hi va construir el 1912), però que en canvi el carrer Nou, que hi desemboca, sí que era dels que s'havien anat format primerament, al llarg del segle XVIII. Això feia que aquest habitatge tingués la façana encarada cap al carrer, i no cap a la plaça "i això feia que aquest espai central semblés inacabat". I que per transformar aquesta paret "vam creure que en aquest cas el més escaient era un mural realista, inspirat en una façana del segle XVIII".

L'alcalde també ha detallat que, alhora, s'ha volgut que el mural tingués també un contingut d'homenatge. Així, entre els personatges que s'hi poden veure hi apareix la figura d'Ignasi Oms i Ponsa, l'arquitecte que va projectar l'edifici de la casa consistorial, i també de Joan Errasti, l'alcalde que el va promoure. També s'hi pot veure una imatge del pintor Ramon Casas, la família del qual va adquirir Sant Benet, la qual cosa el va dur a tenir molta relació amb Navarcles, i de la seva musa i amant, Júlia Peraire.

El mural es completa amb personatges i elements que fan referència als dos elements que més han marcat la història econòmica de Navarcles, com són la vinya (a la portalada fictícia hi apareixen botes, una premsa i portadores) i el tèxtil (una de les figures en una finestra porta una llançadora).

En el mateix acte d'estrena del mural també es va presentar el 29è Quadern de Navarcles, que en aquesta ocasió repassa els més de cent anys de la presència de l'automòbil al poble. Josep Codina Vilaseca n'ha estat l'autor.

En aquesta diada de Sant Valentí també s'ha fet una missa en honor al patró de la vila amb la participació de l'Agrupació de Cantàires de Navarcles i veneració de les relíquies.