El terme de Castellterçol estava ple, segles enrere, de vinyes fins arribar a la Sala de Sant Llogari, a tocar de Monistrol de Calders. El clima i l'orografia de la vila, que no afavorien ni les collites ni la qualitat del vi, sumat als estralls de la fil·loxera, van fer desaparèixer pràcticament totes les vinyes del municipi. Ara, Josep Rius i Planes ha recuperat la plantació de la vi-nya a la finca de la casa de pagès de les Comes, on ja ha fet les primeres collites que li permeten elaborar vi.

En morir el seu pare va veure que molts camps quedarien erms i per tal d'evitar-ho va decidir plantar-hi ceps, com ja hi havia hagut antigament. Amb aquesta intenció, fa quatre anys va plantar en una feixa de la finca de les Comes, que es troba a 10 minuts a peu del poble, un total de 180 ceps que ja fa tres anys que produeixen raïms de la varietat cabernet sauvignon, que ell cuida i, un cop feta la verema, transforma en vi.

En les darreres setmanes ha dut a terme la verema i un cop acabat el procés, que va anar a aprendre a Artés amb professionals en l'obtenció de vins i caves, ja podrà embotellar el most, que donarà un vi «de no gaire grau, però força bo», assegura.

Els primers anys van ser molt dolents, però l'any passat i aquest 2019 els ceps ja han donat força fruits. Tot i així, Josep Rius és conscient que «encara em falta molt per aprendre i agafar experiència».

Tot i la desaparició de la vinya al terme municipal de Castellterçol, que antigament havia estat ple de ceps en feixes i bancals, encara queden com a testimoni una cinquantena de barraques de vi-nya, de les quals a Sant Llogari encara avui se'n troben una vintena de ben conservades.