Pas a pas, el Bages va consolidant una oferta turística i es va convertint en una destinació que apareix estadísticament en el mapa. Així ho apunten les dades que recull i maneja el laboratori de turisme de la Diputació de Barcelona, i que ahir es van exposar a agents del territori en una sessió celebrada a Callús. Una primera xifra rellevant és que només en un any (del 2017 al 2018), el nombre de places d'allotjament va augmentar a la comarca el 19,7%, empès fonamentalment per l'increment del nombre d'habitatges d'ús turístic, que van créixer el 14,5%.

El nombre de places en aquesta modalitat d'allotjament turístic ja suposa el 25% del total. En concret, la comarca disposa de 3.101 places (distribuïdes entre 243 establiments), de les quals 792 són d'habitatges d'ús turístic. El nombre més elevat correspon a establiments hotelers (1.073), seguits de càmpings (504) i apartaments (236), mentre que els 496 restants corresponen a diferents tipologies d'establiments de turisme, com pot ser turisme rural o albergs. En el global de comarques de Barcelona (sense comptar el Barcelonès) l'oferta d'establiments d'allotjament al Bages equival al 2,6% del total, mentre que el nombre de places suposa l'1,9%.

En relació a la distribució comarcal dels turistes allotjats a l'entorn de Barcelona, el Bages registra el 3% del total, mentre que les comarques amb el percentatge més elevat són el Maresme (29,7%), el Baix Llobregat (25,8%) i el Garraf (16,4%).

L'estudi presentat ahir també mostra els nivells d'ocupació que han tingut tres modalitats d'establiment durant els últims quatre anys durant el periode d'estiu (juny-setembre). Aquest 2019, el sector hoteler de la comarca va arribar a una ocupació del 70% el juny, que va anar baixant progressivament, situant-se per sobre del 60% el juliol i l'agost, fins a quedar en el 57,2% el setembre. En el cas dels càmpings, l'ocupació més alta va ser del 66,1 % (a l'agost), mentre que el juliol i el setembre no van arribar al 50%. I pel que fa a les cases de turisme rural, també van tenir l'ocupació màxima a l'agost, però just del 50%.

Una dada que també apunta que el turisme al Bages està experimentant una tendència a l'alça és la recaptació per taxa turística. Tot i que entre el 2017 i el 2018 ha estat gairebé idèntica, entre l'any passat i cinc anys enrere hi ha hagut un increment del 30%. En concret, el 2013 es van recaptar al Bages 110.718 euros de taxa turística, xifra que el 2018 es va elevar a 142.643 euros. Cal tenir present que aquesta taxa la paga el visitant que fa pernoctació. A més, la comarca a situat dos indrets concrets entre els cinc més visitats de l'entorn de Barcelona. Montserrat és al segon lloc, només superat per la Roca Village, mentre que el complex Món Sant Benet se situa en cinquena posició. Entremig hi ha el circuït de Catalunya i el parc natural del Montseny.

La pernoctació se situa en una mitjana de 3,4 nits

El segment d'edat més important del visitant que ve i fa estada al Bages se situa entre els 35 i els 44 anys, i només un de cada quatre prové de l'estranger. En concret, el 12,5% són persones residents a Barcelona ciutat, el 10,6% a l'àrea metropolitana, el 25,1% a la resta de Catalunya, i el 26,3% prové de la resta d'Espanya. Mentre que el 16,5% ve de països d'Europa, i el 8,9% de la resta del món. És un visitant que, segons el perfil que dibuixa l'estudi, té l'oci com a principal motiu del viatge (el 55%); mentre que el 33,6% hi venen per motius professionals, i l'11,4% per motius personals. El percentatge més alt (36,1%) ve en família, mentre que el 24,2% ho fa sol, el 15,6% en parella, i el 14,2% amb companys de feina (el 5% restant és amb amics o grups organitzats).

L'estada mitjana del visitant del Bages és de 3,4 nits, més de dos punts per sota de la mitjana de la resta de comarques de l'entorn de Barcelona, que se situa en 5,6 nits.

És rellevant, però, que més de la meitat (55,1%) són repetidors, que ja visiten la comarca per segona, tercera o quarta vegada.

També és destacable que entre el 2017 i el 2018, la mitjana de despesa del turista durant la seva estada a la comarca s'ha incrementat pràcticament el 14%. En concret, l'any passat aquesta mitjana es va situar en un total de 437,5 euros, entre transport, allotjament i estada.