El grup municipal d'Esquerra Republicana Sant Fruitós de Bages ha fet públic un comunicat en què demana que no es faci efectiva una futura ampliació urbanística del sector de Pineda de Bages. Segons ha detallat aquesta formació, que és a l'oposició a l'Ajuntament, recentment la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar l'anomenat "Pla Parcial Urbanístic Pineda IV, "amb un intens debat", en el qual ERC Sant Fruitós creu que "es va posar de manifest la falta de coherència, conveniència i encert de la proposta que presenta l'Ajuntament de Sant Fruitós" i demanen la suspensió d'aquesta ampliació urbanística, així com que "s'estudiï l'alternativa d'ERC, que és la rehabilitació de l'hostal de Pineda, molt més beneficiosa per al conjunt de la urbanització i per als veïns que hi viuen".

Els republicans argumenten que "la situació és encara més paradoxal quan a Sant Fruitós s'està treballant en el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que podria canviar les condicions de l'ampliació de Pineda", motiu pel qual consideren que "el més adequat seria acabar primer el POUM i, en funció del que aquest determini, deixar ampliar o no Pineda i fixar-ne les condicions".

Segons ha concretat ERC en el seu comunicat, l'ampliació de Pineda és per a 87 cases amb parcel·la, amb una superfície total de 123.949 m2. ERC Sant Fruitós creu que "no és necessària cap ampliació ja que la urbanització actualment te més del 25% de les parcel·les sense edificar, és a dir que encara hi ha 1/4 de parcel·les disponibles". Estimen que podria implicar un creixement aproximat de 230 habitants.

Els republicans també exposen en el seu comunicat que l'ampliació de Pineda "ja va ser refusada per Urbanisme el 2018, però l'Ajuntament va reactivar el projecte just durant la campanya electoral municipal", fet que segons ERC, "és una mostra de la forma de treballar del consistori, amb mala fe, sense moral i fins i tot il·lícita", procedint d'amagat.

Hi afegeixen que al mes de desembre del 2019 la Comissió d'Urbanisme "va tornar a deixar l'ampliació de Pineda sobre la taula fins que es va suspendre", però que el govern de Sant Fruitós "ha seguit insistint durant aquest any 2020". ERC Sant Fruitós sosté que "Pineda és una urbanització maltractada durant els últims anys del govern de Gent Fent Poble, i amb aquesta ampliació no es proposa cap millora per la urbanització, sinó la pèrdua d'una oportunitat històrica, probablement l'ultima, per dotar a la urbanització de la manca d'equipaments públics i serveis".

Els republicans critiquen l'executiu per "l'incompliment flagrant del nostre acord de consensuar el planejament i instruments urbanístics, i de ni tant sols proposar una reunió per tractar el tema".

El govern acusa ERC de genera un clima de confusió

Per la seva banda, l'equip de govern de Gent fent Poble (GfP) ha respost a les crítiques del grup municipal d'ERC assegurant que la formació «genera un clima de confusió barrejant conceptes urbanístics» respecte el pla parcial de Pineda de Bages.

Segons l'executiu, l'ampliació de la urbanització ja està contemplada en el Pla General d'Ordenació aprovat el 1996 i que l'11 de febrer passat, la Comissió Territorial d'Urbanisme va emetre un informe favorable per tramitar l'aprovació del pla parcial de Pineda.

Fa notar també que els propietaris dels terrenys d'aquesta zona tenen aprovada la possibilitat de desenvolupar aquesta urbanització i que «impedir que es faci efectiu aquest desenvolupament únicament es pot fer mitjançant el pagament d'indemnitzacions als promotors a través de l'erari públic». Per això, el govern considera que els diners públics s'haurien d'invertir en equipaments i serveis pels ciutadans «i no en indemnitzar a privats per tal de negar-los drets adquirits».

L'equip de govern recorda a ERC que en la passada legislatura governaven conjuntament amb el PSC i que per tant la «immoralitat» a la que fan referència en el seu comunicat, hauria de repartir-se a parts iguals amb el partit socialista i no ho fan i actualment «fan pinya a l'oposició al municipi». Des del partit al govern es recorda als republicans que «si consideren que s'ha treballat de forma il·lícita, ho denunciïn per la via judicial i no a través de la premsa».

Pel què fa al document favorable emès per la Comissió d'Urbanisme, que depèn de la Generalitat de Catalunya, el govern municipal es mostra sorprès que des del grup municipal d'ERC carreguin contra el govern municipal de Gent fent Poble, ja que a la Comissió d'Urbanisme hi ha membres d'ERC i no de GfP, «i fins i tot un regidor d'ERC a Sant Fruitós és membre d'aquesta Comissió que ha emès l'informe favorable», apunten.

Respecte al fet de no haver estat convocats a cap reunió per parlar d'aquesta qüestió, el govern municipal es mostra «perplex» pel fet que es van trobar en una reunió dijous passat al migdia on es va parlar, entre d'altres temes, de Pineda IV.