Un pastisser, un forner i i un formatger del Bages han estat distingits juntament amb 22 elaboradors més d'arreu de Catalunya amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari, que concendeix el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici.

En concret, es tracta de Ricard Berenguer Vila, de la pastisseria Can Postres de Sant Vicenç de Castellet; Ramon Lluís Alavedra Torrella, flequer de Monistrol de Montserrat i Miquel Bosch Lladó, formatger de Sallent.

Enguany han estat distingides 25 persones, de les quals 10 són forners, 5 pastissers, 7 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger.

El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s'atorga des de l'any 1987, i des d'aleshores s'ha lliurat més de 1.000 diplomes.

Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d'artesà alimentari.

Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència, i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

El reconeixement de l'artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d'aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l'any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per a guardonar l'esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Properament, es preveu publicar la convocatòria de l'any 2020 d'aquest premi.