En motiu de la commemoració de l'Any Lluís Espinal que es celebra al municipi aquest any 2020, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha encarregat al dibuixant Galdric Sala l'elaboració d'una auca on s'explica la vida del jesuïta, la seva mort, els valors que va transmetre a Bolívia i el llegat que ha deixat a través de 25 vinyetes.

L'Ajuntament en repartirà un exemplar a tots els alumnes de primària de les escoles del municipi i també als alumnes d'ESO de l'institut.

Totes les persones interessades en tenir-ne un exemplar poden recollir-lo, de forma gratuïta, a l'ajuntament o a la Biblioteca Municipal.

El jesuïta bagenc va néixer a Sant Fruitós de Bages l'any 1932, fill d'una família fortament cristiana. Era el més petit d'una casa de vuit germans que, després del seu part, van quedar sense mare. Lluís Espinal de seguida va tenir clar el seu camí i va entrar a la Cova de Sant Ignasi de Manresa. Va marxar a Bolívia el 1968, als 36 anys, i una de les experiències més importants que va viure va ser l'adhesió a una vaga de fam, l'any 1977. Va durar una vintena de dies i va servir perquè es concedís l'amnistia a un grup de dones mineres. Amb actes com aquest i amb la seva presència constant als mitjans va passar a ser cada cop més conegut.

Va ser el periodisme i el treball als mitjans el que el va popularitzar i el que, alhora, li va generar enemics. La seva participació va destacar a Radio Fides, als diaris Presencia i Última Hora i fins i tot va produir uns quants curtmetratges. La incomoditat que generava el seu esperit crític va desembocar en el seu assassinat el 22 de març del 1980. Va ser una nit, quan tornava del cinema. El van fer pujar a un jeep i se'l van endur a un lloc apartat on el van cosir a trets. El seu cos el van deixar abandonat entre deixalles a quatre quilòmetres de La Paz.