Un any després de l'esclat del Coronavirus, AMPANS fa balanç des d'una perspectiva més optimista, almenys pel que fa a l'impacte sanitari, amb la confiança que ha generat haver completat el procés de vacunació a les persones usuàries i professionals dels serveis residencials i llars.

Una de les preocupacions és que la vacuna arribi aviat a la resta de persones usuàries dels serveis de l'entitat per la vulnerabilitat a la qual estan exposades arran de la situació de discapacitat i a la resta de professionals. Actualment, no hi ha cap positiu entre les persones usuàries i l'entitat no ha hagut de lamentar cap pèrdua de vida humana.

Amb més de 800 professionals i més de 2.300 persones ateses, l'entitat ha hagut d'accelerar reformes ja previstes per disposar d'espais per a confinaments, aules per atendre les noves ràtios imposades per la prevenció del coronavirus, espais habilitats com a noves habitacions, i una zona de 400 m2 com a espai de rehabilitació per a persones positives que, per ara, no ha calgut utilitzar. Una remodelació que ha costat a l'entitat més de 250 mil euros, i 50 mil més en equips de protecció individual.

Entre els reptes més importants de l'entitat hi ha el sosteniment dels llocs de treball. La contractació de persones amb discapacitat va baixar un 50 per cent el 2020. AMPANS vol capgirar la situació i en els dos primers mesos de l'any ja ha contractat 29 persones amb discapacitat. AMPANS destaca que la crisi ha fet la societat més sensible a projectes com el que representa, per l'aportació de valor, la utilitat pública i la voluntat de resoldre els problemes dels ciutadans del territori. Només així s'entén que malgrat les dificultats del moment, alguns serveis laborals de l'entitat com el Garden, els supermercats, la formatgeria, el restaurant, els Serveis a la Indústria o la Neteja han crescut amb relació als darrers anys i s'ha notat una onada de solidaritat.

La prioritat d'AMPANS d'aquest darrer any ha estat el coronavirus i això ha fet que aturés projectes que han de resoldre la llista d'espera de prop de 300 places residencials. La intenció, però, és recuperar aquests projectes i de fet, AMPANS preveu posar en marxa aquesta mateixa primavera la residència infantil i escola de Sant Fruitós de Bages, per l'emergència social que representa aquest segment de la població infantil d'alta complexitat i que requereix un servei d'atenció molt especialitzat.