Una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes. Aquest és el contingut del kit amb el qual la població es pot fer ella mateixa una mostra nasal per detectar la covid-19. Artés va acollit aquest divendres el primer dels cribratges poblacionals amb automostra, que es preuen fer en diferents localitats de la Catalunya Central amb una incidència elevada del virus. En total, 83 persones s'han fet la PCR. La majoria han optat per fer-se-la al mateix espai habilitat a l'exterior del CAP, però també hi ha qui ha recollit el kit, ha anat a casa i ha portat la mostra com a màxim al cap de mitja hora. Destacaven que el procediment és «senzill i fàcil».

Des de les 10 del matí i fins a la una del migdia, el CAP d'Artés ha acollit la primera sessió de cribratges massius amb automostra nasal promoguda pel departament de Salut i adreçada a les persones de menys de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la covid-19 en els darrers 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Segons la subdirectora de l'Agència de Salut Pública de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Imma Cervós, mentre s'avança en la campanya de vacunació, els cribratges «ens poden ajudar a avançar-nos al virus i tallar el màxim nombre de cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques».

La directora del SAP Bages-Berguedà de l'ICS, Elisabet Descals, també destacava que «l'automostra és una eina segura i el fet que el pacient s'ho pugui fer a casa comporta que li sigui més còmode i també ens ajuda a la gestió d'aquestes proves a nivell d'atenció primària».

L'Àrea Bàsica de Salut d'Artés, que inclou els veïns d'aquest municipi i els d'Avinyó, Sant Feliu Sasserra, Calders, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló, és una de les zones del Bages que ha mantingut un «degoteig constant» de casos de covid-19 degut, entre d'altres, al fet que hi ha molta mobilitat laboral i escolar entre els municipis propers. En aquest sentit, l'alcalde d'Artés, Enric Forcada, apuntava també que la població «és com una minicapital de tota aquesta zona i hi ha molt flux de població entre els pobles». Per frenar la incidència del virus, ahir es va posar en marxa el cribratge, que es repetirà els dimarts al matí i els dijous a la tarda fins que es frenin els contagis. Els participants podran repetir-se la prova cada 15 dies.

Durant la primera jornada, la resposta ha estat molt positiva i, sense grans acumulacions, hi ha hagut un anar i venir constant de ciutadans, grans i petits, que responien a la crida. L'artesenca Carme Riera, com la majoria de participants, ha optat per fer-se la prova allà mateix «perquè si d'aquí a mitja hora he de tornar a ser aquí, no val la pena anar a casa». També ho ha fet in situ l'Èric Rovira, un veí de Monistrol de Calders de 12 anys que ha decidit anar-hi perquè estava una mica constipat. «M'ha fet una mica de pessigolles, però ha sigut bastant fàcil», deia. Apuntava també que «fa una mica més d'angúnia fer-ho un mateix».

Per la seva banda, Antoni Alarcón si que s'ha endut el kit a casa per fer-se la prova, ell i la seva filla de dos anys, amb la intenció de «descartar» que tinguin el virus. Ha trobat l'automostra «molt fàcil i senzilla» i fer-s'ho ell mateix li ha provocar «la mateixa impressió i les mateixes pessigolles» que en altres ocasions que li havien fet.

Ara, totes les mostres són al laboratori i els participants hauran d'esperar entre 24 i 72 hores per saber el resultat a través de La Meva Salut.

També al Bages es faran cribratges a dos punts de Manresa: al CAP de la Sagrada Família, que començarà dimarts que ve i obrirà dimarts de 17 a 19h i els dimecres i divendres de 10 a 12h; i a les Bases de Manresa on es distribuiran i recolliran els kits d'automostra en una carpa instal·lada a l'exterior, els dimarts de 17 a 19h, i dimecres i divendres de 10 a 12h. A l'Anoia, el punt de cribratge és al nou mòdul habilitat a Santa Margarida de Montbui i a partir de la setmana que ve es faran cribratges dimarts de 15 a 17h i dijous de 10 a 13h. A Berga, es faran dilluns i divendres pels matins d'11:30 a 14:30h i dimecres de 15 a 18h de la tarda i a Solsona, dilluns i divendres d'11:30 a 14:30h i dimecres de 15 a 18h.

En el moment de la recollida del kit, un gestor covid s'encarrega de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. La prova es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt de recollida en un temps màxim de 30 minuts des de la recollida de la mostra. El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s'ha de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes.

Com es fa l'automostra nasal

El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi kit. Un cop rentades les mans i oberta la bossa, s'introdueix l'escovilló uns 2 centímetres per la primera fossa nasal, es gira dins del nas fregant-lo contra les parets durant 5 segons i es retira suaument. Amb el mateix escovilló, s'ha de repetir aquest procediment amb l'altra fossa nasal. Un cop finalitzat, s'introdueix al tub, es tapa i es guarda a la bossa amb tancament per ser retornar al punt de recollida. Cal també col·locar correctament les etiquetes amb codis de barra incloses en el lot d'automostra.

El laboratori del Banc de Sang i de Teixits analitzarà les mostres rebudes. Les persones que hagin participat en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se'ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l'estudi de contactes i dictar l'aïllament pertinent.