El sindicat Unió de Pagesos demana que se sancioni a la companyia Endesa, responsable del manteniment de les línies elèctriques de baixa tensió del Bages on aquest cap de setmana van morir una vintena de cigonyes electrocutades, tal com publicava ahir aquest diari. Segons el sindicat «resultaria del tot incomprensible» que no se sancionés la companyia per la mort d’aquestes aus tenint en compte el precedent de la multa imposada contra un ramader de Sant Joan de les Abadesses per la mort accidental d’una vintena de gripaus a la seva finca, també per electrocució.

Segons denuncien des del sindicat una vintena de cigonyes provinents majoritàriament de Suècia i Alemanya van resultar electrocutades al Bages, aquest darrer cap de setmana, en torres de mitja tensió d’Endesa. En concret, i segons van confirmar ahir fonts dels agents rurals, dissabte haurien mort 5 cigonyes entre els termes de Navàs i Puig-reig, i diumenge en van morir 18 més i 4 van resultar ferides, en aquest cas en zones de Manresa, el Pont de Vilomara i Castellgalí.

Unió de Pagesos assegura que «malgrat que ja fa temps que l’administració i Endesa treballen per trobar una solució per adaptar les línies existents per tal d’evitar l’elevat nombre d’accidents que es produeixen anualment, les dues parts encara no han assolit cap acord, fet que Unió de Pagesos lamenta públicament alhora que insta a una solució tan aviat com sigui possible per evitar més incidents».

Davant d’aquests fets, el sindicat denuncia que «situacions d’aquest tipus no són un fet excepcional i demana que se sancioni els responsables de les línies que no compleixin la normativa». Apunta també que l’electrocució pot provocar incendis forestals i, en aus de pota curta, la combustió de l’animal. El sindicat ha posat els fets en coneixement dels Agents Rurals i de l’administració per fer un seguiment de tots els tràmits de l’expedient a nivell administratiu i judicial que es derivin d’aquesta situació.

Segons Joan Casajoana, representant d’Unió de Pagesos al Bages, «volem arribar fins al final per conèixer aquesta qüestió» i es pregunta: «si a un pagès per 20 galàpets li posen més de 5.000 euros de multa, a Endesa amb 20 cigonyes què faran?».

Endesa diu que adequa les línies que suposen un perill per als ocells

La companyia només té constància d’una au atrapada diumenge al Pont de Vilomara

Endesa té només constància d’una au electrocutada en una línia de baixa tensió al Pont de Vilomara aquest cap de setmana, cosa que no descarta que hi hagués més aus mortes però que no quedessin atrapades i no comportessin la intervenció dels tècnics, segons van confirmar ahir fonts de la companyia. Endesa assegura que, a petició de la Generalitat, va adequant les línies que poden suposar un perill per a les aus.

Fonts d’Endesa van explicar ahir a aquest diari que van rebre l’avís dels Agents Rurals, diumenge al matí, que hi havia una cigonya, que és una espècie protegida, atrapada en un línia elèctrica. Tal com marca el protocol que van signar la companyia i la Generalitat ara fa un any, Endesa es va encarregar de despenjar l’exemplar per tal que els Agents Rurals el poguessin traslladar a un centre de fauna per fer la necròpsia i determinar-ne la mort.

Segons les mateixes fonts, els xocs de les aus a les línies elèctriques és un fet habitual a les zones de pas d’aus migratòries i és l’administració qui s’encarrega d’assenyalar quines torres elèctriques són potencialment perilloses i, per tant, cal adequar. Al tractar-se de rutes que no tenen unes coordenades exactes asseguren que «és difícil determinar una zona de risc i malauradament es produeixen accidents».

La companyia recorda que en matèria de protecció de l’avifauna té previst invertir aquest any a Catalunya més de 4,6 milions d’euros en l’adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i protecció a diverses línies de mitjana tensió del territori amb l’objectiu de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades i així minimitzar el risc elèctric per als ocells. Endesa va invertir l’any passat 100.000 euros en adequar 30 suports a les comarques del Bages (12), l’Anoia (11), el Berguedà (5), el Moianès (1), el Solsonès (2) i la Cerdanya (12).

La Companyia també treballa en la planificació per modificar 350 noves torres susceptibles de representar un perill per a l’avifauna. Els treballs consten de la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d’aparellatges ja existents o la instal·lació d’elements de protecció, d’anticol·lisió o antiposada.