Artés tornarà a celebrar enguany la fira multisectorial que organitza cada any després de Setmana Santa, i que acumula dos anys d'excepcionalitat per la pandèmia. Aquesta 61a edició tornarà a ser presencial, el cap de setmana del 23 i 24 d’abril. El 2020 es va haver de suspendre i el 2021 es va fer una edició virtual. Aquesta vegada, la comissió organitzadora es prepara per recuperar la normalitat, o pràcticament, i ja està ultimant els detalls de la programació.

Com és habitual, la fira tindrà en el sector de l’automoció i la maquinària agrícola i industrial els seus majors reclams, si bé hi haurà expositors d’altres àmbits que reforçaran el seu caràcter multisectorial. En paral·lel hi haurà tota mena d’activitats culturals que dissabte conviuran amb l’activitat de Sant Jordi, que ampliarà les propostes de la jornada. Tot el recinte firal i altres punts d’interès d’Artés es podran recórrer amb el Tren de Fira, una iniciativa de la Unió de Botiguers d’Artés (UBA).

Enguany també es vol consolidar l'espai destinat a la sobirania alimentària. A parer de la comissió, el retorn a la terra i a les formes de vida més sostenibles és gairebé una obligació en un context d'emergència climàtica i de defensa de drets. Per això s’amplia l'aposta, que se celebrarà a la plaça de l’església, on també hi haurà la 5a Fira de la Cervesa Artesana.

Una altra de les activitats que creix és la de l’automoció antiga. En una iniciativa de l’Associació d’Empresaris del Polígon d’Artés (AEPA), diumenge el polígon acollirà una trobada de cotxes clàssics, amb la col·laboració del Clàssic Motor Club del Bages. Així mateix, torna la històrica trobada de motos antigues amb aficionats del Bages i el Lluçanès amb la col·laboració del Moto Club Manresa. Tot plegat reforça el pes d’aquest sector en un certamen que, als seus inicis (1961), estava dedicat exclusivament al vehicle d’ocasió, i duia el nom de Fira del Vehicle Usat.

Digitalització de l’activitat firal

L’aposta per a la digitalització iniciada en la passada edició de la fira es manté, de manera que els participants comptaran amb una doble plataforma promocional. D’aquesta manera, a banda d’exposar el seu producte als carrers, els expositors que ho desitgin ho podran fer també en un estand virtual al web fira.artes.cat.

L’organització confia que, malgrat el contratemps i les dificultats que han suposat per a molts la pandèmia, la Fira d’Artés pugui recuperar la seva esplendor i continuar consolidant-se com una de les més multitudinàries del Bages.

Ja hi ha cartell

Pel que fa al cartell anunciador de la fira, és una creació de Rubén Lucas, un veí de Múrcia que ha resultat guanyador del concurs de cartells. Es titula “A” d’Artés i mostra diferents elements característics del poble i de la seva fira. El segon premi ha estat per l’obra “El Mosaic de la Fira”, de Roser Fontseca, veïna d’Artés. I el tercer premi ha estat per “On la terra s’inspira”, creat per Beatriz Segura, de Castellbell i el Vilar.

Pel que fa a la categoria infantil, els guanyadors han sigut Oriol Marsiñach, Òria Trullàs i Júlia Gálvez. Tots tres van recollir els premis el passat dijous de mans de l’alcalde, Enric Forcada.