No hi tenia res a perdre. Hi havia al davant un equip d´Eurolliga que venia de guanyar el Fenerbahçe, i l´ICL, amb la salvació lluny, havia de demostrar si el seu disgust de set dies enrere a Andorra l´havia ensorrat o no. Els homes d´Ibon Navarro, aquest diumenge en un Nou Congost amb només mitja entrada, van deixar clar un altre cop que encara hi creuen. Van estar de matrícula en defensa als dos primers quarts (menció per al treball de Machado sobre Larkin) i, en atac, van sumar 58 punts entre el segon i el tercer períodes amb un Baskonia molt adormit. Després els visitants sí que van reaccionar i van baixar del 74-54 quan faltaven nou minuts per al final a només 5 punts als darrers segons, però el partit no es va escapar.

Amb 87-82 i quan faltaven només 3 segons, Trapani errava dos tirs lliures i el tècnic instava el públic del Nou Congost, amb un evident emprenyament, a animar i celebrar. L´alegria a les grades hi era, però també el cangueli que és inevitable d´uns aficionats que ja fa anys que tenen més penes que no pas de motius de joia. Però l´equip és viu, i ara tothom ha de sumar; és possible lluitar, passi després el que passi als despatxos.

L´ICL Manresa va sortir amb un cinc format per Machado, Sugss, Pere Tomàs, Patrik Auda i Rey. Al seu davant, la formació inicial del Baskonia la van integrar Larkin, Beuabois, Hanga, Tillie i Ilimane Diop. La primera possessió va ser per als manresans i, ja al límit del temps, Tomàs convertia el 2-0. Un tir lliure de Machado (va espifiar el segon) col·locava el 3-0 per als homes de Navarro. El conjunt visitant va reaccionar (3-3) i Scott Suggs va errar els seus primers llançaments en joc, i tampoc no estava encertat Xavi Rey en els u contra u amb Diop. Blazic va entrar en les files del Baskonia. Els visitats es van avançar amb un 3-5 i el Manresa continuava amb el punt de mira desviat. Navarro va fer els primers canvis amb Lluís Costa i Cakarun; el treball en defensa de Machado havia estat molt intens sobre Larkin que, ja sense ell al damunt, es va treure l´espina amb el triple del 3-8.

Costa va trencar la sequera de l´ICL amb un tir des de 5 metres i una pilota robada de Suggs (bon paper al darrere) va acabar amb una esmaixada i tir addicional de Patrik Auda que empatava (8-8, min 7). El txec va ser rellevat per Trapani tot seguit; el Baskonia també va fer rotacions i van entrar al partit Rafa Luz, Shengelia, Chase Budinger i Voigtmann. La grapa de Tomàs feia possible arribar al final del quart perdent de només 4 punts (12-16).Un 58-37 en dos quarts

Cvetkovic era la novetat de l´ICL en l´arrencada del segon període. Trapani i el serbi van aconseguir un nou empat (16-16). L´equip del Congost mantenia el seu rigor en defensa i Tomàs avançava l´ICL en una gran penetració.

Els manresans van agafar més moral i Belemene suplia Tomàs, que, abans de deixar el parquet, va convertir tres tirs lliures (21-18). Els locals guanyaven en fluïdesa en les accions ofensives, i el bàsquet de dos de Cakarun més el triple de Belemene posaven al marcador el 26-20. Adam Hanga va escurçar amb un triple, però la connexió Cvetkovic-Cakarun era molt productiva i es reflectia en el resultat amb un 28-23.

Machado tornava a dirigir els manresans i Cakarun no parava de deixar anar les bombetes que anaven dins de la cistella visitant (30-23, min 16). El Baskonia es va posar a pressionar a tota pista, i el Manresa va saber aguantar fins a trobar un Cakarun que va anotar el 32-25 quan falten tres minuts per al descans i abans de ser substituït per Xavi Rey. Suggs ampliava la diferència per a l´ICL (34-25).

I Suggs mateix i Costa van enlairar el Manresa fins a un increïble 39-25 quan faltava un minut per a la mitja part. Costa va posar el 40-27 i els àrbitres hi van voler ficar cullerada amb la falta antiesportiva a Belemene que va ser posterior a una altra de Sugss. El Baskonia va convertir 3 dels 4 tirs i a l´equador el resultat va ser de 40-30 per als locals. El Manresa tenia una feinada al davant a la segona part, i deixar en els 30 punts els visitants als dos darrers períodes era molt difícil. El conjunt del Congost tornava a la pista amb els mateixos homes del principi menys Trapani per Auda, i Voigtmann va entrar per Diot en els bascos. Joe Trapani es va carregar amb la tercera falta; en tot cas l´ICL no afluixava gens i les cistelles de Machado i Suggs (de 3) posaven el 45-31, un marcador que igualava la màxima renda.

Malgrat el triple de Hanga, els de l´ICL es mantenien (47-34) i Costa va entrar per Machado. Amb un bàsquet del base català, els del Bages van aconseguir els 15 punts. El Manresa guanyava per 51-36 quan mancaven 16 minuts per acabar. La il·lusió era ben viva i més amb un gran tap de Rey a Larkin i el 2+1 del 56-40 de Costa.

El Baskonia mirava d´acostar-se, però no podia. Rey i Machado posaven el 63-46 ja a les acaballes del tercer quart, que va culminar amb un 70-53 pels triples de Trapani, Budinger i Cvetkovic.Neguit i final feliç

Michael Machado i Cakarun posaven el 74-54 i Romaric Belemene va ser rellevat per Pere Tomàs. Tot i que el marge era clar ja es palpava tensió i els àrbitres treien de polleguera amb alguna de les seves decisions. Quan faltaven 6 minuts, l´ICL encara guanyava de divuit punts (76-58).

El Manresa no trobava l´anella, però en defensa no abaixava gens la intensitat i els minuts s´anaven escolant. Tomàs encistellava el tir lliure del 77-60. Auda donava més seguretat amb el 79-62, però amb un parcial de 0-4 els més escarmentats encara no ho veien pas del tot clar. Amb un 79-66, un parell de tècniques a Hanga, a causa de les seves protestes irades per una falta en atac, encara no van posar el punt final a la resistència basca. Els de Sito Alonso es van apropar a 80-71 quan faltava 2´ 05´´.

En aquest tram, Ibon Navarro va posar a pista Cvetkovic (per Costa) i Machado. L´americà va fer un dels dos tirs lliures i Tomàs, ara sí, va arrodonir la festa amb rebot ofensiu i triple (84-71), tot i que les pèrdues de pilota van fer acostar el Baskonia a només 5 punts.Així s'ha viscut el final del partit a la pista del Nou Congost: