La trajectòria política d'Abel Garcia es va iniciar el 2003, quan va esdevenir regidor de govern de la Pobla de Lillet, fins al 2011. Després ha estat regidor de l'oposició a la mateixa localitat i ara s'estrena a Berga. També forma part del Consell Comarcal del Berguedà des del 2004.

Què suposen per als joves les noves línies de bus?

Entre la unificació tarifària i les noves línies hem aconseguit que els joves puguin triar si tornar al Berguedà diàriament. Abans d'aquestes línies, tots els estudiants havíem de prendre la decisió de viure a l'àrea metropolitana o tractar d'anar a la universitat com podíem. Ara, volem que els estudiants s'arrelin a la comarca perquè són el nostre futur. No volem una fuga de talents.

Si els joves marxen, tornen?

Els joves generen fora unes expectatives, i sabem que després és difícil que tornin. Sense ells, la ciutat no és el mateix. De fet, hi ha moltes activitats que durant la setmana no tenen l'afluència de gent que haurien de tenir a causa dels joves que han marxat de la comarca. El Berguedà se'n fa ressò en gran manera.

Llavors, les noves propostes estan enfocades a evitar que el Berguedà perdi jovent?

Sí, però no és l'únic aspecte en el qual estem treballant. Ha d'haver-hi més elements que ens ajudin a donar més possibilitats per fer que aquests joves no marxin un cop acabin la carrera. Tota la comarca ha de treballar en conjunt per reactivar el territori. El transport és només el principi d'una llarga llista d'una feina transversal per fer.

Què suposa per a les famílies la creació de nous punts de connexió amb les universitats?

Un estalvi, sobretot. El lloguer a l'àrea metropolitana és molt car. Ara ja no tenen l'obligació de fer una gran inversió en un pis. Això fa que els joves cada vegada tinguin més fàcil poder accedir a la universitat.

Quina ha estat la rebuda de la població?

Molt positiva, sobretot dels estudiants que inicien aquest any la carrera. Molts, durant el període de prematrícula, ens han trucat per assegurar-se dels horaris i, d'aquesta manera, decidir quin seria el seu centre d'estudis.

I vostè, quin balanç en fa?

D'ençà que vaig iniciar la meva trajectòria política sabia que volia treballar en aquest tema. Bàsicament, perquè jo m'hi vaig trobar en el seu moment. Estem contents. Sempre dic que per a una persona de l'àrea metropolitana, el canvi de l'institut a la universitat solament suposa uns 20 minuts més de trajecte. Per a una persona del Berguedà, iniciar la universitat sempre ha suposat una setmana.