Les cases rurals són un gran reclam turístic. Les dades d'ocupació al sector durant l'estiu oscil·len entre el 60-70% el juliol i el 85-90% l'agost. El bon funcionament de les cases rurals a l'estiu és principalment «perquè el que més agrada al turista és un espai arreglat, de qualitat i tranquil. Oferim al client un lloc on poder establir contacte directe amb l'entorn», apunta Jordi Pellicer, president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà.

Aquests establiments permeten al turista establir una via de connexió amb l'entorn més proper. «Les cases moltes vegades estan vinculades a explotacions vinícoles o d'aliments. Els proposem que les visitin, així estableixen un contacte amb el sector més rural de la comarca», comenta Pellicer. Els turistes que lloguen cases rurals han de tenir en compte una tendència que ja s'ha consolidat a la comarca. «A les cases rurals oferim un mínim de dues nits, sobretot a l'hivern. Si no, no és rendible», explica Pellicer.

El turista estranger s'ha convertit en un fidel seguidor d'aquest estil de cases, sobretot els que provenen de Bèlgica i Holanda. «Són el perfil de turista estranger més arrelat. Ens hem adonat que estimen la naturalesa i els agrada molt passejar. Gaudeixen molt de les activitats que els proposem per fer a la comarca», comenta Pellicer. A més, aquest perfil de turista també aporta un gran benefici econòmic a la comarca. «Al contrari que el de Barcelona, que s'ho emporta tot de casa, l'estranger consumeix productes del Berguedà i coneix el producte local. De fet, els agrada molt», afirma.