Els berguedans podran veure a partir d'avui fins al 12 de desembre, una selecció de 24 peces dels vestits de la Patum, els més antics dels quals daten de final del segle XIX i que es van trobar l'any 2003. Serà la primera vegada que aquests vestits s'exposen perquè el públic els pugui veure. Es tracta del primer acte promogut per l'Ajuntament de Berga i el patronat de la celebració per commemorar el cinquè aniversari de la proclamació de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial, que s'escau el dia 25 d'aquest mes.

Els vestits, que es van començar a restaurar l'any 2005 al Museu Tèxtil de Terrassa, són per ells mateixos una mostra de la història del sector tèxtil de Catalunya en el camp de les festes populars del darrer segle, segons ha exposat a Regió7, Albert Rumbo, comissari d'aquesta mostra. "Crec i espero que a la gent li agradarà". L'exposició permetrà descobrir "vestits que pràcticament no es veuen ni a les fotos", ha destacat Rumbo, atès que "amb prou feines se n'han trobat fotos antigues per fer-ne la fitxa tècnica". Això és així perquè hi ha peces amb més d'un segle d'antiguitat de les quals no hi ha imatges. En els casos d'aquells vestits de què es disposa d'imatges servirà per descobrir-ne el color, ja que les fotos d'època eren en blanc i negre. L'exposició també és una bona oportunitat per comprovar "com ha anat variant la moda" al llarg de cent anys.

En aquesta exposició es podran veure vestits i peces del tabaler, dels turcs i cavallets, de les maces i els plens, de l'àngel, l'àliga, els nans vells i els nous. Dels gegants per motius d'espai (són molt grossos i no caben a dins de la sala d'exposicions) només es podran veure uns barrets. Els vestits s'acompanyen d'una completa fitxa tècnica que n'explica les principals característiques i curiositats.

Per tal d'explicar el procés de restauració d'aquest patrimoni, el consistori ha programat una xerrada, avui, a les 6 de la tarda, a la sala de plens del consistori, a càrrec d'Elisabet Cerdà, restauradora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. La inauguració de l'exposició, que es farà a la sala Cau d'Art (Carre Ciutat, 25), tindrà lloc després d'aquesta conferència, a 2/4 de 8 del vespre.