L'empresa Liven SA i la professora de matemàtiques i física Maria Carme Calderer són els guanyadors dels premis anuals que reconeixen la trajectòria de personalitats i empreses de la comarca. Els guardons els atorga el Casal d'Europa del Berguedà, la delegació al Berguedà de la Cambra de Comerç i Òmnium Cultural. Les distincions es van lliurar, ahir a la tarda, al Pavelló de Suècia. L'acte s'emmarcava en la celebració del Dia d'Europa, dedicat a Suècia, que organitza el casal de la ciutat que enguany celebra el seu desè aniversari.

L'empresa del ram alimentari Liven SA es va establir al polígon industrial de la Valldan l'any 1989. Actualment dóna feina a 170 treballadors i té en projecte ampliar les seves instal·lacions i crear nous llocs de treball. Ha esdevingut un dels productors mundials més importants de productes d'aperitiu, com les tortites de blat i productes tex-mex per a terceres firmes, tant amb marca pròpia com amb marca blanca. A més, es considera el primer productor europeu de nachos i de corn chips per a tercers. Aquesta empresa és pionera en la fabricació de crispetes per a microones i de blat de moro per a popejar a Europa, i és considerat un dels tres primers fabricants europeus de pellets. Ignasi Rafart, director de la planta a Berga, en va recollir el guardó.

Per la seva banda, la professora berguedana de matemàtiques i física de Berga, establerta ja fa anys als Estats Units, Maria Carme Calderer, ha exercit a diferents universitats del món. És autora de més d'una cinquantena de publicacions i ha estat lectora o conferenciant convidada a diferents universitats del món. Calderer va recollir el premi de mans de Jaume Farguell, president del Casal d'Europa del Berguedà.